Az északi pogányságok

A germán ősvallás körülbelül ezer évet ölel fel. Nagyon kevés hiteles, közvetlen forrás áll rendelkezésünkre a legutolsó stádiumon, a norsz pogányságon kívül, de nagyjából hasonló dolgokról üzennek a nyomok.

A többistenhit, a Ragnarök, a több világban való hit, illetve a Végzet megmásíthatatlan volta, úgy tűnik, közös pont volt ezen vallásokban. Bizonyos istenségek (Woden / Ódinn, Dondar / Thor, Frigg / Frea, és hasonlók)rendszeresen felbukkannak.

A halál után is több dolog történhetett a lélekkel - mehetett Helbe, a holtak általános otthonába, reinkarnálódhatott, Ódhinn elhívhatta a Valhallába, de más lehetőségek is említve voltak.

Az északi vallások nagyon népszerűek a pogányok körében. A többihez képest viszonylag bőséges történelmi forrás áll rendelkezésre, így könnyebb rekonstruálni a rituális és vallási aspektusait.

A modern korban Freya Aswynn volt az egyik első, aki Wicca mintára rekonstruálni próbálta ezt a hitvilágot, s ő alapította meg az Asatru néven híressé vált vallást. Mások a világ egyéb pontjain szintén elkezdték rekonstruálni a dolgokat, gyakran eltávolodva a Wiccától, s kivéve az avatási kontestust. Több különböző csoport is segít az északi pogányságot követőknek kapcsolatot tartani más praktizálókkal.

Ha érdekel az északi pogányság, keress minket!

2024©Tahuti Webdesign