A druidizmus

Legkorábbi információink magától Julius Caesar nevéhez fűződik. Ő írt a gallok vallási vezetőiről, akikhez a nép jogi és vallási kérdésekben fordult. Írt a véres áldozatokról is, melyet előszeretettel mutattak be. Mivel a keltáknak ekkor nem volt írásbeliségük, csak Caesar és kortársai írásaira, illetve a régészeti eredményekre hagyatkozhatunk, s ezekből egyértelműen nincs elég adatunk ahhoz, hogy rekonstruálni tudjuk a druidák hitét.

William Stukeley anglikán lelkész az 1700-as évek közepén kikiáltotta magát druidának, s olyan dolgokat állított, hogy a druidák eredetileg monoteisták voltak, s csak annyiban különbözött hitük a kereszténységtől, hogy egy eljövendő messiást vártak, a keresztények pedig tudják, hogy már eljött.

1781-ben alapul meg az első misztérium-alapú druidarend Ancient Order of Druids (A Druidák Ősi Rendje) néven, majd 1833-ban kiválik belőle a United Ancient Order of Druids (A Druidák Egyesült Ősi Rendje). Mindkettő hatalmas sikernek örvend. Egyértelműen szabadkőműves alapokon működő rendszerük középpontjában az öntökéletesítés és a jótékonykodás áll.

Az 1700-as évek végefelé aktív a druidizmus újraálmodásának legnagyobb alakja, a dokumentumhamisító Edward Williams, "bárdnevén" Iolo Morganwg (ejtsd: Jolo Morganug). Lelkesen hirdette, hogy a druidizmus Walesben túlélte a római hódítást, és rengeteg könyvet hamisított ennek alátámasztására. Az általa kitalált druidahit legteljesebb formáját a Barddas címen halála után kiadott könyv tartalmazza, melyben szinte minden hamisított irata megtalálható.

1909-ben megalapult az Ancient Druid Order (Ősi Druida Rend), melyben mind Ross Nichols, mind a Wicca alapítója, Gerald B. Gardner tag volt. A rend hitvilága az univerzalizmushoz állt közel, ünnepeik a napéjegyenlőségekre és napfordulókra estek.

Ross Nichols 1964-ben kiválik az Ancient Druid Orderből, és megalapítja az első konzekvensen druida csoportot, az Order of Bards, Ovates and Druids-t. Közös ünnepkört dolgoznak ki Gardnerrel, s az új rendben már ezt használja.

Mostanra rengetegen foglalkoznak druidizmussal, illetve a kelta pantheon tiszteletével. Nemzetközileg a Druida Hálózat kapcsolja össze a gyakorlókat.

Ha érdekel a druidizmus, keress meg minket!

2024©Tahuti Webdesign