Osara: Töklámpások készítése

A cikkek felhasználása bármilyen formában csak a szerzõ és a Berkano honlap, mint forrás megjelölésével lehetséges!

Töklámpás nélkül nincs is igazi Samhain. A lámpás fénye ünnepi hangulatot varázsol a szobába és a házak ablakaiba. Sokan szeretnének töklámpást készíteni, de talán nem mindenki mert még hozzáfogni. Szeretnék néhány ötletet megosztani a faragással kapcsolatban, hátha segít és bátorságot önt a még habozókba.

1. A tök kiválasztása

Fontos a minõség, minél jobb féle a tök, annál szebb lesz a faragás. Erra a célra a legjobb a közepes méretû (kb. 3-4 kilós), kemény héjú tök. Minél szabályosabb és simább a külseje, annál könnyebb a faragás, és persze annál szebb lesz a végeredmény. Ha a tök szép, egyenletes narancssárga, az azt jelenti, hogy érett, s persze az érett töknek könnyebb lesz kivájni a belsejét.

A piacon általában szebb és jobb minõségû tökök kaphatók, mint a szupermarketekben. Érdemes dísztököt venni, az tovább eláll, mint a hagyományos sütõtök.

2. Elõkészületek

Ne sajnáld az idõt az elõkészületekre, megéri a fáradtságot, és különben is, az összecsapott munka ritkán jó.

Elõször mosd meg a tököt és töröld szárazra. Keress egy vékony pengéjû, megfelelõen éles kést, és egy jó erõs kanalat, amivel a tök belsejét fogod kivájni. Ha valakinek van fagylaltos kanala, az még jobb, könnyebb vele a munka.

Szükség lesz még egy sniccerre az apróbb igazításokhoz, és hasznos, ha egy kesztyûvel is rendelkezel, hogy ne kend össze annyira magad.

3. Kikaparás

Ne felejtsd el, hogy a töknek levehetõ "sapka" kell, hogy bele lehessen helyezni a gyertyát a végén. Ezért elõször ezt érdemes megcsinálni, és csak utána foglalkozz a tök belsejének kikaparásával.

Ha nem akarsz kalapot vágni a tökre, akkor az alját is lekanyarinthatod. A különbség csak annyi, hogy nem a tök belsejébe helyezed majd a gyertyát, hanem egy stabilan elhelyezett gyertyára, búraként teszed rá a kifaragott tököt.

Óvatosan, de alaposan kapard ki a tök belsejét. A nagyobb méretû tököknél kb. 2 cm, a kisebbeknél kb. 1 cm vastagságú falat hagyj meg. A magokat se dobd ki, jól mosd és szárítsd meg õket, majd chilivel, sóval fûszerezve és tökmagolajjal meghintve finom csemege készíthetõ belõlük.

4. A tök díszítése

A tököt nagyon sok féle módon lehet díszíteni, de még a legegyszerûbb mintákat is érdemes elõször szépen megtervezni.

Ha van sablonod, nyomtasd ki, ragaszd rá a tökre (óvatosan, ne jöjjön ki a ragasztó alóla, mert az nem szép), majd a kés hegyével szurkáld körbe a mintát a vonalak mentén, így sokkal könnyebb lesz a faragás. Egy másik jó megoldás, ha ceruzával körberajzolod a mintát a tök felszínén (késõbb ez leradírozható, és nem fog látszódni).

Faragás elõtt elõször érdemes a sniccerrel körbevágni a szemeket és a szájakat, nehogy az elsõ határozottabb késszúrásnál szétrepedjen a tök héja.

Dolgozz lassan, óvatosan, nem szabad egyszerre kifaragni a nagyobb részeket, inkább kisebb részekben vágd ki õket, a minta közepétõl a külseje felé haladva. Ha esetleg megszalad a kés és kireped egy nagyobb darab, illeszd vissza, és rögzítsd fogpiszkálóval belülrõl, akkor nem látszik annyira.

5. Elkészült!

A kész töklámpásba helyezz gyertyát vagy mécsest, nagyon kellemes, ünnepi hangulatot fog varázsolni az otthonodba. Jó munkát és kellemes tökfaragást!

6. Megõrzés

Ha a mécses vagy gyertya állandóan elalszik, akkor a tök vagy túl szeles helyen van, vagy nem elég nagyok a rések rajta. A jobb szellõzés érdekében vágjunk apró lyukat a kalapba is.

Ha már kifaragtuk a gyönyörû tököket, akkor azt is szeretnénk, hogy minél tovább megmaradjanak.

A tök minél hidegebb és minél szárazabb klímán érzi jól magát. Minél jobban kikapartad, annál tovább is bírja. A kint vagy hûvös helyen tartott tök is tovább húzza, mint a benti. A belsejébe érdemes sót szórni, vagy belerakni nedvességszívó zacskókat, így nem romlik meg olyan hamar a tök. Ha a kivágott minták felületét vékonyan bekened étolajjal, akkor is egy kicsit tartósabbá teheted a munkád. Amikor nem használod - nappal - vizes ruhát teríthetsz rá.

Egy hetet bárhogyan kibír, ha azt szeretnéd, hogy ennél tovább tartson, akkor a fentebbi trükköket alkalmazd.