Osara: Te hogyan ünnepeled a Szabbatokat?

A cikkek felhasználása bármilyen formában csak a szerzõ és a Berkano honlap, mint forrás megjelölésével lehetséges!

Tele van az Internet fantasztikus és színes tanácsokkal arról, hogyan ünnepeljük a Wicca ünnepeket. Milyen oltárterítõt használjunk, milyen díszeket (gyümölcsöket, gyógynövényeket, füstölõket, illóolajokat, színes gyertyákat stb.) tegyünk az oltárra, milyen ünnepi ételeket érdemes készíteni. Mindezen források csak egyrõl feledkeznek el.

Az ünnep lényege nem ez.

A szép színek, az illatok mind egyedül azt a célt szolgálják, hogy felkeltsék a hangulatot. Az elõkészületek ünnepi fényt varázsolnak a körbe, segitenek ráhangolódni az ünnepre. A legfontosabb mégsem ez, hanem az, amit önmagadban felépítesz az ünneppel kapcsolatban. Szeretnék néhány meggondolást mutatni, ami alapján érdemes elõkészülnöd, amennyiben valóban át akarod élni a Szabbat ünnepét.

1. Mi történik a természetben?

A Szabbatok a Wicca évkör Nap járásához kötõdõ ünnepeit jelzik. Meditálj el azon, mi történik ilyenkor. Visszavonul a természet és felkészül a télre, õrzi erõforrásait? Vagy kivirágzik, megújul, erõsödik? Számodra, a Te életedben mit jelent ez a pont? Hogyan tudod a Természet energiáinak változásait beintegrálni az életedbe úgy, hogy pozitív változásokat eredményezzen számodra és környezeted számára?

2. Gondolkodj folyamatokban!

Az ünnep nem csak egy pont az évkörön, hanem egy egész szakasz. Litha nem június 21, hanem a június 21 és augusztus 1 közötti idõszak. Ennek ünnepeljük a kezdetét, de az évkör egy folyamat, nem nyolc pont összessége, az ünnepek nem egy napig tartanak, hanem idõszakokat szimbolizálnak. Az életedben zajló változásokat folyamatként érdemes értékelned. Mi történt az elõzõ ünnep-szakasz alatt? Hogyan tudtad megélni önmagad és környezeted változásait? Mit hasznosítottál azokból az erõkbõl, melyek ebben a periódusban a legerõteljesebben domináltak? Mik a terveid a következõ ünnep másfél hónapos idejére?

3. Gondolkodj szimbólumokban!

Négy évszak, négy elem, négy elemi fegyver. Melyik melyikkel párosítható a Te szimbológiai rendszered szerint? Isten, Istennõ, világos és sötét évrész, melyik melyikhez kapcsolódik? Miért? Esõ, napfény, hó, erdõ, mezõ, kert, szántóföld, tenger, folyó, sivatag - melyik idõszakhoz tartozik, miért?

4. Milyen a Hold állása?

Különlegesen érdekessé és egyedivé varázsolja az ünnepet, ha a Hold állását is figyelembe veszed. Fokozottabban igaz ez az úgynevezett keresztünnepekre (Beltane, Lughnasad, Samhain, Imbolc), melyeket az Úrnõ napjainak nevezünk (szemben a napéjegyenlõségekkel és napfordulókkal, melyek egyértelmûen a Nap járásához kötõdnek, és csak jóval késõbb, druida hatásra kerültek be a Wicca évkörébe). Egészen más tud lenni egy telihold idején tartott Beltane, mint egy fogyó hold idején ünnepelt Beltane. Figyeld meg a különbségeket, mind a Természetben, mind önmagadban, hasonlitsd össze korábbi évek tapasztalataival!

5. Milyen arcát mutatja az ünnepen az Isteni Pár?

Gondold végig, kik õk, mit jelentenek számodra az adott ünnepen. Lithakor az Isten fiatal, ereje teljében lévõ férfi, maga a sugárzó életerõ, de mi történik ilyenkor az Istennõvel? Õ milyen alakban mutatkozik meg neked? Miért? Imbolckor a szûzies, fehér ruhás, ihlet lángjával fénylõ Istennõ-alak mutatkozik, de milyen ilyenkor az Isten? Melyik arcát mutatja neked? Miért?

6. Ne tégy semmit az oltárra, aminek nem érted a jelentõségét!

Narancsszínû terítõ Samhainra. Miért? Tej és túró Imbolcra. Miért? Rózsa Beltane-ra. Miért? Sokkal különlegesebb és érdekesebb az ünnep, ha nem mechanikusan követed az elõirásokat, származzanak azok bármilyen nagy nevû vagy ismert szerzõ tollából is. A fontos az, hogy számodra mit jelent ez az ünnep. Számodra kell meghoznia azokat az érzéseket, gondolatokat, melyektõl átéled, megérted a misztériumot, amely az Évkörben rejtõzik.

Röviden összefoglalva: gondolkodj! Amikor ünnepre készülõdsz, ne az Internet elé csüccsenj, hanem menj ki a természetbe, és keresd meg azokat a jelenségeket, melyekkel azonosulni tudsz. Érezd át a lüktetõ energiát, a lélegzõ, élõ természet szépségét, amelynek része vagy, és ezt vidd magaddal az ünnepre, ezt próbáld meg az ünnepi elõkészületekben, az oltáron, és saját életedben megvalósítani.