Osara: Te hogyan ünnepeled a Szabbatokat?

A cikkek felhasználása bármilyen formában csak a szerző és a Berkano honlap, mint forrás megjelölésével lehetséges!

Tele van az Internet fantasztikus és színes tanácsokkal arról, hogyan ünnepeljük a Wicca ünnepeket. Milyen oltárterítőt használjunk, milyen díszeket (gyümölcsöket, gyógynövényeket, füstölőket, illóolajokat, színes gyertyákat stb.) tegyünk az oltárra, milyen ünnepi ételeket érdemes készíteni. Mindezen források csak egyről feledkeznek el.

Az ünnep lényege nem ez.

A szép színek, az illatok mind egyedül azt a célt szolgálják, hogy felkeltsék a hangulatot. Az előkészületek ünnepi fényt varázsolnak a körbe, segitenek ráhangolódni az ünnepre. A legfontosabb mégsem ez, hanem az, amit önmagadban felépítesz az ünneppel kapcsolatban. Szeretnék néhány meggondolást mutatni, ami alapján érdemes előkészülnöd, amennyiben valóban át akarod élni a Szabbat ünnepét.

1. Mi történik a természetben?

A Szabbatok a Wicca évkör Nap járásához kötődő ünnepeit jelzik. Meditálj el azon, mi történik ilyenkor. Visszavonul a természet és felkészül a télre, őrzi erőforrásait? Vagy kivirágzik, megújul, erősödik? Számodra, a Te életedben mit jelent ez a pont? Hogyan tudod a Természet energiáinak változásait beintegrálni az életedbe úgy, hogy pozitív változásokat eredményezzen számodra és környezeted számára?

2. Gondolkodj folyamatokban!

Az ünnep nem csak egy pont az évkörön, hanem egy egész szakasz. Litha nem június 21, hanem a június 21 és augusztus 1 közötti időszak. Ennek ünnepeljük a kezdetét, de az évkör egy folyamat, nem nyolc pont összessége, az ünnepek nem egy napig tartanak, hanem időszakokat szimbolizálnak. Az életedben zajló változásokat folyamatként érdemes értékelned. Mi történt az előző ünnep-szakasz alatt? Hogyan tudtad megélni önmagad és környezeted változásait? Mit hasznosítottál azokból az erőkből, melyek ebben a periódusban a legerőteljesebben domináltak? Mik a terveid a következő ünnep másfél hónapos idejére?

3. Gondolkodj szimbólumokban!

Négy évszak, négy elem, négy elemi fegyver. Melyik melyikkel párosítható a Te szimbológiai rendszered szerint? Isten, Istennő, világos és sötét évrész, melyik melyikhez kapcsolódik? Miért? Eső, napfény, hó, erdő, mező, kert, szántóföld, tenger, folyó, sivatag - melyik időszakhoz tartozik, miért?

4. Milyen a Hold állása?

Különlegesen érdekessé és egyedivé varázsolja az ünnepet, ha a Hold állását is figyelembe veszed. Fokozottabban igaz ez az úgynevezett keresztünnepekre (Beltane, Lughnasad, Samhain, Imbolc), melyeket az Úrnő napjainak nevezünk (szemben a napéjegyenlőségekkel és napfordulókkal, melyek egyértelműen a Nap járásához kötődnek, és csak jóval később, druida hatásra kerültek be a Wicca évkörébe). Egészen más tud lenni egy telihold idején tartott Beltane, mint egy fogyó hold idején ünnepelt Beltane. Figyeld meg a különbségeket, mind a Természetben, mind önmagadban, hasonlitsd össze korábbi évek tapasztalataival!

5. Milyen arcát mutatja az ünnepen az Isteni Pár?

Gondold végig, kik ők, mit jelentenek számodra az adott ünnepen. Lithakor az Isten fiatal, ereje teljében lévő férfi, maga a sugárzó életerő, de mi történik ilyenkor az Istennővel? Ő milyen alakban mutatkozik meg neked? Miért? Imbolckor a szűzies, fehér ruhás, ihlet lángjával fénylő Istennő-alak mutatkozik, de milyen ilyenkor az Isten? Melyik arcát mutatja neked? Miért?

6. Ne tégy semmit az oltárra, aminek nem érted a jelentőségét!

Narancsszínű terítő Samhainra. Miért? Tej és túró Imbolcra. Miért? Rózsa Beltane-ra. Miért? Sokkal különlegesebb és érdekesebb az ünnep, ha nem mechanikusan követed az előirásokat, származzanak azok bármilyen nagy nevű vagy ismert szerző tollából is. A fontos az, hogy számodra mit jelent ez az ünnep. Számodra kell meghoznia azokat az érzéseket, gondolatokat, melyektől átéled, megérted a misztériumot, amely az Évkörben rejtőzik.

Röviden összefoglalva: gondolkodj! Amikor ünnepre készülődsz, ne az Internet elé csüccsenj, hanem menj ki a természetbe, és keresd meg azokat a jelenségeket, melyekkel azonosulni tudsz. Érezd át a lüktető energiát, a lélegző, élő természet szépségét, amelynek része vagy, és ezt vidd magaddal az ünnepre, ezt próbáld meg az ünnepi előkészületekben, az oltáron, és saját életedben megvalósítani.