Tora: A svájci boszorkánymúzeum

A cikkek felhasználása bármilyen formában csak a szerzõ és a Berkano honlap, mint forrás megjelölésével lehetséges!

A svájci Boszorkánymúzeum az Aargau kantonban lévõ Auenstein falucskában található, Zürichtõl alig 40 km-nyi távolságra (az A1-es jelû útról Lenzburg felé közelíthetõ meg). Közel van a német és a francia határhoz is, így azoknak is érdemes útbaejteni, akik München, Stuttgart, vagy Strassbourg, Dijon környékére terveznek nyaralást (két-két és fél órányira van az említett városoktól.)

A települést 1299-ben említik elõször oklevelek, de a régészeti ásatások alapján a 11. században már biztosan lakott volt. A falucska nevének jelentése "szikla a termékeny víz partján". A lakosság a 19. századig fõként mezõgazdaságból (bortermesztés) élt, manapság emellett az iparnak is nagy jelentõsége van (mészkõ-bányászat, cementgyártás).

Svájc - lakosainak számához viszonyítva - meglehetõsen sötét múlttal rendelkezik a boszorkányüldözés terén: mintegy 10000 olyan perrõl maradtak fenn iratok, amelyekben nõket, férfiakat és gyerekeket ítéltek halálra és végeztek ki boszorkányság vádjával. Szinte minden településnek van "saját boszorkánya" a történelemkönyvek lapjain.

Auensteinnak viszont valóban van (legalább) egy: "Wicca" Meier-Spring, a helyi boszorkánymúzeum alapítója és vezetõje, valamint a svájci Boszorkányegyesület elnöke. MeierSpring asszony érdeklõdése a boszorkányság iránt cseppet sem meglepõ, figyelembe véve, hogy családjában is több boszorkány volt, apai dédnagyapja tárgyai közül néhány (már amiket a család az üldözéstõl való félelem miatt nem égetett el) a múzeum kiállításán is látható. Az általa gyûjtött tárgyak adják a múzeum "magját".

A magánházban hat fõ kiállító teremben ismerkedhet meg a látogató a svájci és európai boszorkányság és a boszorkányperek történetével, a különféle divinációs eszközökkel, gyógyításhoz, védelemhez használt kellékekkel, alapanyagokkal. (Még a sokat, sokszor emlegetett "repülõ kenõcs" egy réges-régi receptje is fellelhetõ itt.) Ízlésesen és érdekesen összeválogatott gyûjtemény: külön teremben kaptak helyet a szellemekkel, kísértetekkel kapcsolatos tárgyak (képek, történetek leírásai, védekezõ eszközök). Az egyik kiállítóteremben talizmánokat és amuletteket, rituálékhoz használt eszközöket csodálhat meg a látogató, egy másikban jósnõk, "idõjáráscsinálók" fotói várják a nézelõdõket; a harmadikban egész kis boszorkánykonyha kapott helyet.

"Wicca" Meier-Spring saját bevallása szerint a kiállított tárgyak közül két könyvritkaságra a legbüszkébb: a Der geistige Schild (1647; a dédnagyapa hagyatékának része), valamint a Die Prophezeihungen einer Sybille (1814) címû könyvekre. Elõbbi a szellemektõl való védekezés formáit írja le, utóbbi pedig jóslatokat közöl.

A gyûjteményben nem csupán Svájc, hanem Németország, Ausztria, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Hollandia, Magyarország, Csehország és Románia, valamint Európán kívülrõl Egyiptom, Nigéria, Mexikó, Brazília és Ausztrália területérõl felkutatott mágikus eszközök is szerepelnek.

Minden évben van egy tematikus kiállítás is, amely az állandó kiállítást egészíti ki. A legutóbbi a varázspálcák készítésének hagyományát, történetét vette sorra, és többek között két olyan pálca is szerepelt a kiállításon, amelyet Cornwall-ból hoztak ide a szervezõk. 2013-ban a tematikus kiállítás (õsztõl) az amulettekkel és talizmánokkal fog behatóbban foglalkozni.

A múzeum udvarán fûszernövényekkel beültetett kert, az épületben kávézó és teaház, valamint boszorkánybolt is megtalálható.

Szerdánként 14-17, péntekenként 14-18 óra között vannak nyitva, de igény (és egyeztetés) szerint más idõpontban is fogadnak látogatókat. Ezeken túl minden hónapban egy vasárnapi napon (a dátumok a honlapon követhetõk), valamint teliholdas éjjeleken 20-22 óra között is nyitva vannak. Ezeken az éjszakai alkalmakon elõjegyzés alapján tenyérjóslásra, rúnajóslásra, kártyajóslásra is lehetõség van. Idegenvezetés német, angol, francia nyelven kérhetõ, szintén egyeztetés alapján. A múzeum kiállításait 13 évnél fiatalabb gyermek nem látogathatja!

Évente négy alkalommal jelenik meg a Boszorkánymúzeum és a Svájci Boszorkányszövetség közös kiadványa, a Mandragora. "Wicca" Meier-Spring asszony és boszorkánytársai többször tartanak szemináriumokat, workshopokat is.