Tora: A svájci boszorkánymúzeum

A cikkek felhasználása bármilyen formában csak a szerző és a Berkano honlap, mint forrás megjelölésével lehetséges!

A svájci Boszorkánymúzeum az Aargau kantonban lévő Auenstein falucskában található, Zürichtől alig 40 km-nyi távolságra (az A1-es jelű útról Lenzburg felé közelíthető meg). Közel van a német és a francia határhoz is, így azoknak is érdemes útbaejteni, akik München, Stuttgart, vagy Strassbourg, Dijon környékére terveznek nyaralást (két-két és fél órányira van az említett városoktól.)

A települést 1299-ben említik először oklevelek, de a régészeti ásatások alapján a 11. században már biztosan lakott volt. A falucska nevének jelentése "szikla a termékeny víz partján". A lakosság a 19. századig főként mezőgazdaságból (bortermesztés) élt, manapság emellett az iparnak is nagy jelentősége van (mészkő-bányászat, cementgyártás).

Svájc - lakosainak számához viszonyítva - meglehetősen sötét múlttal rendelkezik a boszorkányüldözés terén: mintegy 10000 olyan perről maradtak fenn iratok, amelyekben nőket, férfiakat és gyerekeket ítéltek halálra és végeztek ki boszorkányság vádjával. Szinte minden településnek van "saját boszorkánya" a történelemkönyvek lapjain.

Auensteinnak viszont valóban van (legalább) egy: "Wicca" Meier-Spring, a helyi boszorkánymúzeum alapítója és vezetője, valamint a svájci Boszorkányegyesület elnöke. MeierSpring asszony érdeklődése a boszorkányság iránt cseppet sem meglepő, figyelembe véve, hogy családjában is több boszorkány volt, apai dédnagyapja tárgyai közül néhány (már amiket a család az üldözéstől való félelem miatt nem égetett el) a múzeum kiállításán is látható. Az általa gyűjtött tárgyak adják a múzeum "magját".

A magánházban hat fő kiállító teremben ismerkedhet meg a látogató a svájci és európai boszorkányság és a boszorkányperek történetével, a különféle divinációs eszközökkel, gyógyításhoz, védelemhez használt kellékekkel, alapanyagokkal. (Még a sokat, sokszor emlegetett "repülő kenőcs" egy réges-régi receptje is fellelhető itt.) Ízlésesen és érdekesen összeválogatott gyűjtemény: külön teremben kaptak helyet a szellemekkel, kísértetekkel kapcsolatos tárgyak (képek, történetek leírásai, védekező eszközök). Az egyik kiállítóteremben talizmánokat és amuletteket, rituálékhoz használt eszközöket csodálhat meg a látogató, egy másikban jósnők, "időjáráscsinálók" fotói várják a nézelődőket; a harmadikban egész kis boszorkánykonyha kapott helyet.

"Wicca" Meier-Spring saját bevallása szerint a kiállított tárgyak közül két könyvritkaságra a legbüszkébb: a Der geistige Schild (1647; a dédnagyapa hagyatékának része), valamint a Die Prophezeihungen einer Sybille (1814) című könyvekre. Előbbi a szellemektől való védekezés formáit írja le, utóbbi pedig jóslatokat közöl.

A gyűjteményben nem csupán Svájc, hanem Németország, Ausztria, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Hollandia, Magyarország, Csehország és Románia, valamint Európán kívülről Egyiptom, Nigéria, Mexikó, Brazília és Ausztrália területéről felkutatott mágikus eszközök is szerepelnek.

Minden évben van egy tematikus kiállítás is, amely az állandó kiállítást egészíti ki. A legutóbbi a varázspálcák készítésének hagyományát, történetét vette sorra, és többek között két olyan pálca is szerepelt a kiállításon, amelyet Cornwall-ból hoztak ide a szervezők. 2013-ban a tematikus kiállítás (ősztől) az amulettekkel és talizmánokkal fog behatóbban foglalkozni.

A múzeum udvarán fűszernövényekkel beültetett kert, az épületben kávézó és teaház, valamint boszorkánybolt is megtalálható.

Szerdánként 14-17, péntekenként 14-18 óra között vannak nyitva, de igény (és egyeztetés) szerint más időpontban is fogadnak látogatókat. Ezeken túl minden hónapban egy vasárnapi napon (a dátumok a honlapon követhetők), valamint teliholdas éjjeleken 20-22 óra között is nyitva vannak. Ezeken az éjszakai alkalmakon előjegyzés alapján tenyérjóslásra, rúnajóslásra, kártyajóslásra is lehetőség van. Idegenvezetés német, angol, francia nyelven kérhető, szintén egyeztetés alapján. A múzeum kiállításait 13 évnél fiatalabb gyermek nem látogathatja!

Évente négy alkalommal jelenik meg a Boszorkánymúzeum és a Svájci Boszorkányszövetség közös kiadványa, a Mandragora. "Wicca" Meier-Spring asszony és boszorkánytársai többször tartanak szemináriumokat, workshopokat is.