Saddie: Gondolatok a rituális szövegekről

A cikkek felhasználása bármilyen formában csak a szerző és a Berkano honlap, mint forrás megjelölésével lehetséges!

Szinte minden wicca témájú könyvben, honlapon találunk varázsszövegeket, kántálásokat, melyek állítólag segítenek bizonyos dolgok elérésében, Úgy gondoltuk, ideje egy kicsit alaposabban megnézni, mi is ez, honnan jön és mennyi igaz az egészből.

Először is definiáljuk a mágiát, mint a valóság a gondolatok ereje általi megváltoztatását. Innen nézve minél tisztábban gondolunk valamit, annál alkalmasabbak vagyunk mágikus cselekedet végzésére, és az egyik legtisztább módja annak, hogy szándékunkat pontosan és tisztán legyünk képesek elménkbe idézni az, ha megfogalmazzuk, majd kimondjuk. Ez minden varázsszöveg, ráolvasás és ima alapja: tudatni azzal, amitől a valóság megváltoztatását várjuk, hogy pontosan mit is szeretnénk.

Ez így nagyon egyszerűnek hangzik. Vajon akkor mi előnyösebb, ha magunk fogalmazzuk meg, vagy ha előre, mások, "profik" által megírt szöveget használunk? Erre nem lehet egyszerű választ adni. Természetesen egy olyan mágikus rituálé esetében, amit magunk írunk hatékonyabb, ha magunk fogalmazzuk meg a célt, de ez nem az egyetlen meggondolás, ami alapján dolgozhatunk. Az olyan vallások követői, melyeknek vannak szent könyveik, előszeretettel használnak szövegrészleteket ezen írásokból abban a reményben, hogy azok spirituális mivolta áthatja a rituális munkát. Léteznek régi, 2.-4. századi varázsszövegek, melyekben olyan szavak találhatók, amik nem érthetők. ilyen például a Fej Nélküli rítusa (ld. Árnyak 14. évfolyam 2. száma): "Osorronophris fáraó hírvivője vagyok; ez valódi neved, melyet Izrael prófétáinak adtál. Hallj engem, ARBATHIAÓ REIBET ATHELEBERSzÉT ARA BLATA ALBEU EBENFHI HITASzGOÉ IBAÓT IAÓ; hallgass rám és űzd el ezt a daimont!". Az ilyen rítusok esetén mindenképp ragaszkodni kell az előre megírt szöveghez, hogy a kívánt hatást érjük el.

Hasonló a helyzet a tradicionális Wicca vallásban az Árnyak Könyvében található szövegekkel is, de egészen más a meggondolás. Ahhoz, hogy ezt megértsük, kicsit bele kell ásnunk magunkat az egregorok pszichológiai elméletébe.

Mindenki tapasztalta már, hogy bizonyos emberekkel sokkal könnyebben tud kommunikálni, mintha kitalálnák egymás gondolatait. Az is megfigyelhető, hogy ez a jelenség sokkal gyakoribb olyan személyek közt, akik sok mindent csinálnak együtt. Az egregor-elmélet azt mondja ki, hogy olyan embercsoportoknál, akik közt van bármilyen közös jellemző, egregor alakul ki. Minél specifikusabb ez a dolog, minél tudatosabb a kapcsolat, annál erősebb lesz ez a gondolati kötelék. Azok közt, akik európai embernek gondolják magukat, lesz kötodés, de nem olyan erős, mint egy futballcsapat szurkolótábora közt, s annál még sokkal erősebb egy olyan vallási-spirituális jellegű közösség esetében, ahol a tudatos, mágikus közösségérzés mellett a közös terminológiarendszer, a közös vallásgyakorlat és akár a közös szleng is összeköti a tagokat. Ha pedig olyanok is tagjai ennek a csoportnak, akik már nem élnek, tehát valódi hagyományról beszélhetünk, az egregor végképp megerősödik és plusz erőt ad bármilyen mágikus cselekedetnek.

A tradicionális Wicca szövegek hatvan év történelemre tekintenek vissza. Ugyanúgy idézzük meg az elemeket, ahogy mindenki más, aki spirituális családunkba tartozik. Ugyanúgy húzza meg a kört egy Főpapnő Budapesten, mint bármelyik más közénk való Britanniában, Brazíliában vagy Borneón. Ugyanazokat a szövegeket használjuk a rituálé során, mint azok, akik minket avattak, és akik őelőttük jöttek. Ezek összekapcsolnak minket spirituális családunkkal a mában, és spirituális őseinkkel a múltban. Hihetetlen energiákat mozgatnak meg. De vajon ez kizárólag a tradicionális Wicca sajátja? Dehogy!

Magyarországon a legismertebb Wicca csoportok egyetlen covenre vezethetőek vissza. Ezen coven szokása volt egy bizonyos bevezető invokációval kezdeni minden rituálét. Azóta az egy covenből több lett, kinőtte magát belőle egy egyház, amelyen belül is több különböző csoport alakult ki, kiváltak egyének és csoportok, új emberek jöttek, s mostanra több százan vagyunk, akik ugyanazon húsz évvel ezelőtt letett alapokra építkezünk. Rengeteg különböző irányzat, gondolat, gyakorlat képviselője van köztünk, s mégis amikor összejövünk, hogy rituálét tartsunk, egy közös pont, egy ismerős dolog mindig lesz a rituálé kezdetén mindenki elcsendesedik, s egyként száll fel hangunk: "Váljunk eggyé az Ősi Erővel...". Ez a spirituális család élménye.