Osara: Matka Ziema, a legyel Földanya

A cikkek felhasználása bármilyen formában csak a szerző és a Berkano honlap, mint forrás megjelölésével lehetséges!

Matka Ziema a régi idők lengyel pogányainak istennője, nevezték Földanyának vagy a Növények Anyjának is. A költészetben úgy jelenik meg, mint az istennő, "aki felemeli a virágokat".

A lengyelek a Földet szent létezőként tisztelték, az életerő és a keletkezés forrásaként. Az esküket is csak úgy tekintették érvényesnek, ha az esküt tevő közben megérintette a földet. A bűnöket szintén a Földanyának gyónták meg haláluk előtt.

Matka Ziemát nem képzelték el emberi formában és nem tulajdonitottak neki emberi tulajdonságokat - eredeti alakjában tisztelték és imádták. Egyik hagyományos megidézése a Földanyának egy kancsó kenderolajjal történt, a következő módon:
Kelet felé: "Földanya, fékezz meg minden gonosz vagy tisztátalan lényt, hogy ne béklyózhasson minket varázsával és ne árthasson nekünk."
Nyugat felé: "Földanya, nyeld el a tisztátalan hatalmat forró üregeiddel és lobogó tüzeiddel."
Dél felé: "Földanya, csititsd el a déli szeleket és a viharokat. Simitsd el a mozgó homokot és nyugtasd el a forgószelet."
Észak felé: "Földanya, csititsd el az északi szeleket és a fellegeket, szeliditsd meg a hóviharokat és a fagyot."

Minden egyes szöveg után a kancsó olajból áldozatot öntöttek a földre Matka Ziemának.

Oroszországban szintén ismerték Matka Ziemát, és egy igen érdekes legenda is kapcsolódik hozzá. Nem sokkal az I. világháború kitörése előtt, egy napon éjfélkor egy falu idős asszonyai elhatározták, hogy rituálét mutatnak be a Földanyának, melynek célja volt megvédelmezni a falut a kolerajárványtól. Összegyűltek a faluban, a férfiak tudta nélkül. Kiválasztottak kilenc szűzet és három özvegyet, akiket kivezettek a faluból. Mindannyian levetkőztek, a szűzek leengedték a hajukat, az özvegyek pedig fehér kendővel fedték be. Majd az özvegyek ekét, a szűzek kaszát ragadtak, az őket kisérő többi nő pedig mindenféle, félelmet keltő, rémületes tárggyal fegyverkezett fel, mint például állatok koponyáival. Ezután körmenetben megkerülték a falut, hujjogattak, vonyítottak, és felszántottak egy barázdát, mindezt abból a célból, hogy elijesszék a kolerajárvány gonosz szellemét, "felszántsák elvetett magvát", és elősegitsék, hogy a Föld erős, életet adó szellemei felemelkedhessenek.