Daeva-Lunara: Maat egyensúlyaAz ősz kezdetével belépünk a Mérleg jegyébe, az egyensúly pontjára. A Mérleg levegős jegy; a levegő elemet az elmével és az intellektussal hozhatjuk kapcsolatba. Az ősz az az időszak, amikor a hűvösebb idő beköszönte jelzi, hogy eljő az elmélkedés ideje. Ilyenkor kapunk új impulzusokat a tanuláshoz, a belső megértés megújulásához.

A legtöbb nem pogány ember a pogányságról az ünnepeken keresztül kap betekintést. A rituálék fontosak a közösség megteremtéséhez és fenntartásához; de az ünnepek közti időszakban a pogány vallásgyakorlat nem annyira közösségi jellegű, sokkal inkább az egyéni út követéséről szól. Sokunk számára nagy kihívást jelent, hogyan integráljuk be mindennapi életünkbe az ihlet és inspiráció lángját, a felébredt belső látást, az energia áramlását és a kapcsolódás érzését, melyet intenzív rituális élményeinken keresztül tapasztalunk meg. Pogány vallásúként megélni életünket azt is jelenti, hogy spiritualitásunkat mind belső, mind külső utakon keresztül megéljük. Életünk minden percét áthatja ez az út, mindennapi cselekedeteinket éppúgy, mint a szent rituális helyen történő rítusainkat.

Az egyensúly és harmónia a Mérleg jegyének szívében honol. Az egyensúly a mérleg serpenyőin nyilvánul meg, a harmónia pedig a Mérleg uralkodó bolygójának, a Vénusznak egyik legfontosabb sajátossága. A harmónia és egyensúly értékeinek felismerése végigvonul a történelem évszázadain, kezdve az ősi civilizációktól egészen a mai, modern tradíciókig.

Az egyensúly és harmónia belső, spirituális megélése megtalálható az ősi egyiptomi hagyományban, Maat istennő alakjában. Maat a templomi freskókon tollal a hajában jelenik meg; elvont értelmében ő mindazon dolgok úrnője, melyek helyesek és helyénvalóak. Maat az Igazság, de egyúttal harmónia, helyes gondolkodás, egyensúly, kiegyensúlyozás, igazságosság, törvény is. Maat útján járni azt jelenti, hogy megtaláljuk saját belső egyensúlyunkat a magunk által választott ösvényen.

A kelta hagyományban az igazságosság, a helyes út a Tecosca Cormaic (Cormaic Mac Air király útmutatásai) írásban jelenik meg. Cormaic a 3. században uralkodott Írországban.

Hallgattam az erdőkben,
Bámultam a csillagokat,
Vak voltam, mikor titkok öveztek,
Csendes voltam a vadonban,
Beszédes a sokaságban...
Nem gúnyolódtam az időseken, bár ifjú voltam
Nem dicsekedtem, bár jó harcos voltam,
Nem beszéltem rosszat senki háta mögött,
Sosem szemrehánytam, inkább dícsértem,
Soha nem kértem, inkább adtam...


Cormac azt írja le, hogy kell szerinte egy jó uralkodónak viselkednie. Az útmutatásokból kitűnik, hogy visszafogott, extremitásoktól mentes, nyugodt viselkedést tart méltónak. A kelta király szavaitól a Wicca közösségig eljutni nagy ugrásnak tűnhet, de Cormaic elképzelései nem állnak messze az Istennő Szavaiban megfogalmazott gondolatoktól: "Ezért legyen szépség és erő, hatalom és együttérzés, becsület és alázat, vidámság és tisztelet bennetek."

Az ősiek által megfogalmazott ideák most is alkalmasak arra, hogy vezéreljenek minket. Azonban ahhoz, hogy egyensúlyt és harmóniát teremtsünk az életünkben, képesnek kell lennünk arra, hogy minden nap, legalább egy rövid idő erejéig kilépjünk a napi mókuskerék szorításából. Sok pogány hatalmas időt és energiát áldoz saját spirituális ösvényének. Segítünk másoknak, támogatunk pogány közösségeket, fesztiválokat, rituálékon veszünk részt. Sokan elfelejtjük azonban, hogy saját magunk lelki békéjére is legalább ennyi időt kell fordítanunk.

Ahogyan belépünk a Mérleg jegyébe, és a természet energiái befelé fordulnak és visszahúzódnak, a Föld szenderegni készül, itt az ideje annak, hogy befelé fordítsuk saját energiáinkat is, önmagunk legbelsőbb magja felé. A buddhisták számára az éberség a nyolcrétű ösvény egyik pontja. A Wicca úton a nyolcrétű ösvénynek más értelme van, de egyike ezen utaknak a meditáció.A meditáció számos formát ölthet. Lehet vizualizáció, képekkel való munka, ösvénymunka, vagy koncentrációs gyakorlat. De lehet az éberség és nyitottság megélése is, amikor egyszerűen magunkba fogadjuk a körülöttünk zajló impulzusokat, miközben a béke csendes szigetén szemlélődünk. Az éberség állapotában elúsznak tőlünk azok a gondolatok és érzelmek, melyek megzavarják a tisztánlátást, és tudatára ébredünk a valóságnak, ahogyan legmélyebb belső látásunkkal érzékeljük azt.

A nagy kihívás mindannyiunk számára, hogy ebben az idoszakban vonuljunk vissza és találjuk meg önmagunk egyensúlyi pontját. Ez az a hely, mely a világok között rejtőzik, sem belül, sem kívül, sem fenn, sem lenn; ahol önmagunkra lelhetünk. Ideje annak, hogy a rituálén kívül is megtaláljuk a szent helyet, belső középpontunkat, önmagunk szakrális, mágikus körének középpontját.

A honlapon található, esetlegesen Internetről származó anyagokért csoportunk felelősséget nem vállal.
Az Árnyak újság a Berkano Wicca Tradíció belső kiadványa, a benne található cikkek, írások a szerzők és a Tradíció szellemi tulajdonát képezik,
felhasználásuk a jogtulajdonosok írásos engedélye nélkül minden formában tilos.

Powered by nettarhely.hu