Valiant: Az élet útvesztője, avagy a labirintusjárás és eredeteMi a labirintus?
A labirintusok nem útvesztők. A különbség az, hogy a labirintusban egyetlen út vezet a középpontba és kifelé, tehát nincsenek vakvágányok vagy zsákutcák. Az út kanyarog, és többször visszafordul, látszólag távolodik, mielőtt elérné a középpontot. A középpontba érve egyetlen út vezet kifelé. Ilyen módon, szimbolizálhat akár egy előre elrendelt végcélt (pl. zarándokút végcélja, vagy önmagunk, valódi énünk megtalálása), vagy akár az életutat a születéstől a spirituális ébredésen át a halálig, belső út, amely a holtak világába vezet, és lehetővé teszi, hogy az élők kapcsolatba lépjenek a holtakkal; másfelől beavatási jellegű út, ahol a "szent középpont" hozzáférhetetlen marad a be nem avatottak számára.

A labirintus eredete
A labirintus formája több, egymáshoz kapcsolódó spirál alakzatból alakult ki. Az őskortól, napjainkig világszerte számos kultúrában jelen van.


Korai labirintusábrázolások egyike, Pülosz, agyagtábla


Eredetileg feltehetőleg azt az utat szimbolizálta, amely az elhunytra vár a túlvilágon. Ez figyelhető meg az i. e. 3000 előtti időből ránk maradt írországi Newgrange megalitikus folyosósírjának díszítésein, valamint a máltai Tarxien templomában, ahol többször is előfordul a három összekapcsolódó spirális minta. Valamivel későbbiek az Egyiptomban talált, kezdetleges labirintusnak tartott díszítmények.

A bronzkor és a vaskor között sziklarajzokon találkozhatunk ilyen ábrázolásokkal.

A tengerentúlon ugyanúgy megjelentek a labirintusábrázolások, mint Európában. Az amerikai őslakók kultúrájában rendszeresen találkozhatunk például egy igen népszerű labirintusábrázolással, az O'odham népek mitológiájából. Itt rendszerint egy figurát is ábrázolnak a labirintus bejáratánál, ő I'ithi, aki erről a világról az embereket az alvilágba szállítja.


Tohono O'odham labirintusábrázolás


A Minótaurusz klasszikus legendája és annak ábrázolásai i. e. 1300 és i. e. 250 közötti időszakban terjedtek el Görögországban, illetve az egész mediterrán térségben. (A legenda szerint a labirintust Daidalosz építette Minósz krétai király parancsára knósszoszi palotájában, hogy ide zárhassa Minótauruszt, az ember testű, bikafejű szörnyet.)


Ókori római mozaik - Thészeusz és a Minótaurosz harcát ábrázolja; Rhaetia, Svájc.Egyéb knósszoszi labirintusábrázolás


Ebben az időszakban a labirintusok ábrázolása és szimbolikája is megváltozott, összetettebb lett. Az ekkori labirintusábrák kör alakúak, egy, vagy több nyílással, ahonnan hét, illetve több gyűrűből álló spirál vezet a kör középpontjába, ahonnan az ellenkező irányba haladva lehet kijutni.

A IV. századtól kezdve a labirintusok a keresztény szimbolika részévé is válnak, az Istenhez vezető nehéz út jelképeként. A luccai székesegyház márványfalára is szép labirintust faragtak, a Minótaurosz mítoszát idéző felirattal; a hívek ujjukkal "járták végig" a labirintus útvonalát, s közben imádkoztak. Angliában és Spanyolországban is sok templomban volt labirintus.


A luccai dóm faragott labirintusa, Olaszország


A reneszánsz korban kezdett a spirituális jelentőségük háttérbe szorulni, ekkoriban kezdett talizmánon, játékok színhelyén keresztül "egyszerű" kerti díszítőelemmé válni sövény- és gyeplabirintusok formájában.

Napjainkban számos helyen találhatunk meditációra alkalmas labirintusokat, kezdve a középkori katedrálisok padlójába foglalt labirintusokkal, de számos helyen a szabad ég alatt díszítési vagy direkt meditációs céllal készített labirintusokat is találhatunk. Álljon alant néhány képes példa szemléltetés gyanánt:


A chartres-i katedrális padlómozaikja


9/11 emléklabirintus, Boston


Saját készítésű labirintus

Hogyan járjunk labirintust? Tulajdonképpen nincs kimondott, szigorú szabálya a labirintusjárásnak, azonban van néhány alapelv, amit érdemes figyelembe venni.

Lassan, nyugodtan lépjünk be a labirintusba, tudatunkat lenyugtatva. Figyeljük a tudatunkat, miközben lassan és megfontoltan lépkedünk. Hagyjuk, hogy felmerülő gondolataink, felismeréseink vezessenek, de előre megfogalmazhatunk egy kérdést is, amin meditálni szeretnénk. A labirintus középpontjába érve meditálhatunk a végcélunkon vagy az időközben kapott válaszokon. Végül a visszautat is lassan, megfontoltan tegyük meg, meditálhatunk a világba visszavezető utunkon, végül a válaszokat megkapva elhagyhatjuk a labirintust.

A honlapon található, esetlegesen Internetről származó anyagokért csoportunk felelősséget nem vállal.
Az Árnyak újság a Berkano Wicca Tradíció belső kiadványa, a benne található cikkek, írások a szerzők és a Tradíció szellemi tulajdonát képezik,
felhasználásuk a jogtulajdonosok írásos engedélye nélkül minden formában tilos.

Powered by nettarhely.hu