Osara: A Wicca alapjai - Hogyan kezdjük el?

A cikkek felhasználása bármilyen formában csak a szerző és a Berkano honlap, mint forrás megjelölésével lehetséges!

Bár számos könyv íródott, mely elvileg a Wiccáról szól kezdőknek, a legtöbb ember küszködik azzal, hogy rátaláljon az útra. Előrebocsátom, a cikkem kemény lesz, de jó szándékkal íródik, azoknak az embereknek, akik a sok téveszme között bolyongva komolyan keresik a Wicca vallással való azonosulást. Azt is előrebocsátom, hogy a cikk az én véleményem tükrözi, nem próbálok az összes Wicca nevében szólni. A véleményem több, mint húsz éves Wicca tapasztalaton alapul, melynek jó nagy részét képezte a Nyugat-Európában élő, tradicionális Wiccákkal való kapcsolat és számos beszélgetés is. Ettől függetlenül nem állítom, hogy ez és csak ez az igazság. Tanácsokat viszont sokszor kérnek tőlem, s ezek a legjobb tanácsok, amiket adni tudok.

Felébredtél egy szép napon azzal a tudattal, hogy neked a Wicca és csakis a Wicca jelenti a spirituális utat? Kezdd azzal, hogy megfontolod jó alaposan a következő dolgokat:

1. Ismered-e a Wicca vallás alapjait?

A Wicca misztériumokra alapuló pogány természetvallás. Alapja az Isteni Pár tisztelete. A Wicca Istene és Istennője nem valamiféle szabadon választható, tetszés szerint tisztelhető Istenpár. Pontosan megfogalmazott attribútumokkal rendelkeznek, nem helyettesíthetőek be Ódhinnal és Freyával, Ozirisszel és Ízisszel, Zeusszal és Hérával, stb. Ezt a szamárságot a modern neoWicca olyan követői találták ki, akik nem fértek hozzá a Wicca igazi misztériumának lényegéhez, nem volt beható ismeretük a Wicca Istenpárjának mibenlétéről, s ezért megpróbálják lebutítani, elhitelteleníteni azt a gyönyörű, mély kapcsolatot, mely a Wiccákat az Istenpárhoz fűzi. A Wicca Istenei szülő-gyermek viszonyban állnak a követőkkel, olyan belsőséges viszony alakul ki közöttük, mely leginkább a valódi család-mintázatot követi.

2. El tudod-e fogadni azt a tényt, hogy a Wicca nem való mindenkinek?

Nem győzöm hangsúlyozni eléggé, hogy a Wicca lényege a misztériumok megélése. Nem az a lényege, hogy legyen mindenki Wicca, aki tiszteli a természetet. Ez egy olyan félreértés, melynek helyretételéért nem lehet eléggé küzdeni. Számos olyan mai, modern, pogány vallás létezik, melynek bárki lehet követője, tiszteli az életet és a természetet, akár Istennője és/vagy Istene is van, és nem szükséges hozzá olyan jellegű belső, lelki intimitás, mint ami a Wicca követői között megtalálható.

3. El tudod-e fogadni azt a tényt, hogy a Wicca vallásnak része a titoktartás?

A titkok természete a misztériumokon alapul. Miután a Wicca coven család jellegű, rítusai szintén olyanok, mint a családi receptek. Nem fogod ismeretlen embereknek odaadni a nagymami családi, generációkon át hagyományozódó sütireceptjét. Más embereknek, akik nem a család tagjai, nincs szükségük arra, hogy megtudják, a csoport hogyan és milyen módon végzi rituálét. Ezek a módszerek és a szent szövegek az Árnyak Könyvén alapulnak, mely a Wicca megalapulása óta hagyományozódik. Az új beavatottak az Árnyak Könyvét a főpapnőtől kapják, tőle másolják le és majd adják tovább, amikor ők maguk is tanítani kezdenek. Fontold meg, vajon olyan körülmények között élsz-e, hogy ezeket az írásokat meg tudod tartani magadnak, nem engedve másnak betekintést.

4. A Wicca beavatáson alapul.

Aki nem kapott ilyen jellegű beavatást, az nem tud része lenni a Wicca közösségnek. Beavatás nélkül kijelenteni magadról, hogy Wicca vagy, pontosan ugyanolyan, mintha becsöngetnél egy család ajtaján, és közölnéd, hogy Te mától a család tagja vagy. El tudod képzelni, milyen furcsán néznének? Természetesen fontos megjegyezni, hogy amennyiben valóban a Wicca útját választod magadnak, és még nem találtál semmilyen csoportot, ahová tartozni tudnál, attól még nevezheted magad Wiccának, de tudnod kell, hogy a valódi Wicca-út azzal kezdődik, amikor beavatást nyersz. Sokan szoktak ezen halálra sértődni. Úgy gondolom, inkább érdemes konkrétan fogalmazni, nem dajkálgatva az esetleges megbántott lelkivilágot. A Wicca vallás nyitott mindenki számára, aki elfogadja, hogy ezek a dolgok a Wicca lényegét képezik. Nem arról van szó, hogy zárt, titkos közösségről beszélnék, ahová csak a kiválasztottak kerülhetnek be. Mindenki bekerülhet, akiről kiderül, hogy valóban ez az út az, mely neki való. De ha ez a helyzet, akkor nem okozhat neki gondot, hogy végigjárja a beavatáshoz vezető rögös utat. Ha nem teszi, akkor nyugodtan maradhat általános pogány, druida, Asatrú, mindenféle egyéb, gyönyörű és természetközeli pogány vallás híve. A Wicca nem jobb, mint a többi út, csak más.

Még egy dolog megfontolandó ezzel kapcsolatban. A spirituális út próbatételei megerősítik, felkészítik az embert a magasabb szintű megértésre. Amennyiben valaki megpróbálja megkerülni az avatást megelőző tanulást, a küzdelmet, a coven keresését, a baráti kapcsolatok kialakításának folyamatát - mindazt, ami a Wicca fontos alapja - , akkor nem ugyanoda fog érkezni, mint azok, akik végigjárták az utat.

5. A Wiccában nem létezik önavatás.

Ez a botorság olyan mai, modern szerzők találmánya, akik pénzhajkurászás céljából szaporítják könyveik számát, és a népszerűséget hajszolják. Ha azt állítjuk, hogy Te is lehetsz Wicca, ha három percig gyertyát gyújtasz, és komolyan kijelented, hogy az akarsz lenni - nagyon népszerű, veszik a könyvet, mint a cukrot. Persze, semmit sem kell tenned, sem tanulnod, sem elkötelezned magad, könnyű, mint az egyszeregy. Nagyon sajnálom, de az önavatás romantikus, modern csacskaság. Az avatás egyik lényegi pon-tja a magasabb spirituális síkra való emelés. Nem emelheti fel valaki magát a saját gallérjánál fogva. Ugyanígy, nem állíthatod, hogy önmagadtól szert tettél olyan misztériumok tudására, melyekkel nem rendelkezel. Ez a tudás Wicca generációkon keresztül hagyományozódik szájról szájra, melyet azok tudnak átadni neked, akik már részesültek benne.

Természetesen létezik az önfelajánlás rítusa, mely csodálatos dolog, és az első lépés lehet a Wicca felé vezető úton. Ennek során felajánlod magad az Isteni Párnak, kéred útmutatásukat, és kijelented, hogy el akarsz indulni ezen az ösvényen. Mindenkinek, aki komolyan gondolja az útkeresést, tudom ajánlani ezt a rituálét; de tudd, hogy ez csak az út kezdete, nem maga az út.

6. Mindezekből következően a Wicca csoportos vallás.

Ha beavatást akarsz nyerni, akkor találnod kell egy olyan Wicca csoportot, mely rendelkezik ezzel a tudással, képes tanítani, és megmutatni számodra a Wicca lényegét. Magyarországon komoly Wicca csoport tudtommal sajnos csak Budapesten létezik. Ugyanakkor a modern Internet korában élünk. Amennyiben nincs módod utazni, akkor is számos lehetoség létezik ezekkel a csoportokkal felvenned a kapcsolatot. Amíg nem tudod elszánni magad arra, hogy előlépj a sok ezer ember közül, akik szép csendben érdeklődnek, addig még az elso fázist járod, az útkeresés szakaszában vagy.

Az út akkor kezdődik, ha rátalálsz a csoportodra. Küzdünk azért, hogy minél több ilyen csoport létezzen. Wicca covent találni nem könnyű, azok a covenek, akik hangosan hirdetik magukat, általában komolytalanok és néhány könyv elolvasása inspirálta oket. Úgy gondolom, a legjobb, ha minél több csoportot megpróbálsz megnézni, találkozni velük, beszélni velük, hogy ki tudd választani, melyik az, amelyik a leginkább közel áll ahhoz az irányhoz, melyet elképzeltél magadnak.

Hogyan tudsz magadnak Wicca covent találni? Vagy Interneten, vagy személyesen fel kell venned a kapcsolatot olyan emberekkel, akik azt mondják magukról, hogy valamely Wicca csoport tagjai. Kérdezz, beszélgess, érdeklődj, próbálj megtudni minél többet arról, miket csinálnak, hogyan tanítanak, honnan szerezték a tudásukat. A Wicca covenek többségénél nagyon fontos a szimpátia kérdése. Ha nem tetszenek azok az emberek, akik egy csoporton belül dolgoznak, próbálj másikat keresni. Akármilyen nagy is a tudásuk, ha nem harmonizálsz velük, később csak egyre nehezebb lesz.

Hogyan tudod megismerni, melyik a hiteles Wicca csoport? Úgy gondolom, a hiteles Wicca csoportnak két fontos ismérve van: 1. ahogyan viszonyulnak a kezdőkhöz 2. ahonnan a tudásukat szerezték. A komoly Wicca covenek nem nézik le azokat, akik épp csak elindultak az úton, ezért nem kell félned, ha kérdésekkel akarsz fordulni hozzájuk. Természetesen ebben benne lehet az is, hogy esetleg eltanácsolnak az úttól, mert úgy gondolják, nem ez a megfelelő a számodra. Nem szabad félni attól, hogy elutasítanak. A cél nem az, hogy Wicca legyél, hanem hogy megtaláld a számodra leginkább megfelelő spirituális utat. A másik része a dolognak, hogy érdemes megtudnod, hogyan, honnan szerezték a csoport vezetői tudásukat. Mióta végzik tevékenységüket? Van gyakorlati tapasztalatuk, vagy csak elméleti tudással rendelkeznek? Fontos jelző lehet az, hogy mióta muködik egy-egy csoport. A három perce alakult covennek is lehet hitelessége, ha megalapozott tudás áll mögötte, de feltételezhetően hitelesebb az, amelyik már hosszú ideje működőképes.

Miket olvass?

Írtam már cikket a témában, ennek ellenére rendkívül sokszor felbukkan ez a kérdés. A Magyarországon megjelent hiteles Wicca könyvek:
- Morgana: A boszorkányseprűn túl (megrendelhető magyar nyelven is az Amazontól)
- Yliaster Daleth: Tündérek hagyatéka (két kiadásban is megjelent, főleg antikváriumokból szerezhető be)
- Gerald Gardner: A boszorkányság eredete (nem túl jó fordítás, de maga a szerző neve miatt megéri, a Hermit kiadótól biztosan rendelhető)
- Gardneriánus Árnyak Könyve (szintén a Hermit kiadványa, publikus verziójú, Árnyak Könyve-szerű szövegeket tartalmaz, jó fordításban)
- Charles G. Leland: Aradia, avagy a boszorkányok evangéliuma (úgyszintén Hermit, jó fordításban. Nem teljesen Wicca könyv, de a Wicca mítoszköre nagyban alapul rá)

Nincs több jelenleg. Az összes többi olyan író tollából származik, akiknek nevés fogalmuk van a Wiccáról, és a népszerűség hajhászása ihlette a könyvírást. Többen közülük állítják, hogy nyertek Wicca beavatást - ez vagy nem igaz, vagy pedig olyan Wicca csoportokhoz tartoznak, melyek nem valódi tudáson alapulnak.

Szintén nagyon fontos tény, bár sajnálatos, de meg kell tanulnod olvasás-értés szinten angolul, ha valóban szeretnél Wiccával foglalkozni. A Wicca angolszász gyökereken alapul, Anglia a hazája, ahonnan az egész vallás kiindult. Amennyiben komoly könyveket akarsz olvasni, nem érdemes arra várni, hogy a magyar popularista könyvkiadás igényes könyvet hozzon ki a piacra. Olvasd el Gerald Gardner, Doreen Valiente, Patricia Crowther, Vivianne Crowley, Stewart Farrar, Philip Heselton, prof. Ronald Hutton könyveit. Ezek azok a nevek, akik garantáltan hiteles, értelmes betekintést tudnak neked nyújtani a Wicca világába.

Az első lépés tehát: olvass. Ismerd meg a vallást, ami megtetszett neked, tudj meg róla többet. Nem azt mondom, hogy egy teljes könyvtáron kell végigrágnod magad, mielűtt továbbmész, de legalább 3-4 hiteles könyvet olvass el, hogy megtudd, valóban erre van-e szükséged, vagy más pogány irányba érdemesebb indulnod.

A második lépés: keress egy csoportot. A keresés során figyelj oda a következőekre:

1. A csoport tudása és hitelessége. - Fontos szempont kell, hogy legyen. Wiccának lenni sok tanulással jár, nem mindegy, hogy milyen minőségű információkat kapsz.

2. Mit tudsz adni a csoportnak Te? - Ezt sokan elfelejtik. Felkeresnek egy Wicca csoportot, elvárják, hogy segítsenek nekik az útkeresésben, és úgy gondolják, a csoportnak tárt karokkal kell őket magához ölelnie. A legtöbb Wicca csoport foglalkozik tanítással, ezzel azonban elkötelezettségek járnak. Úgy gondolom, ha komoly a csoport, az első pillanatban le kell szögeznie, mit vár el tőled. Nem kell feltétlenül óriási, teljesíthetetlen kötelezettségekre gondolni, pusztán értelemszerű elvárásokra. Ha már elkezdted a tanulást, ne késs el a találkozókról. Ha bevállaltál valamilyen feladatot, teljesítsd. A komoly csoportok általában valamilyen közös munkát is végeznek, mint például találkozók, események, stb. Nyilván jogos lehet az elvárás, hogy ha tanulni akarsz, részt kell venned ezekben a közös munkálkodásokban. Azt is fontos tudnod, hogy egy-egy Wicca csoport tagjai mágikus és spirituális testvérekként tekintenek egymásra. Az az ember alkalmas Wicca csoportban való munkára, aki képes hasonló módon viszonyulni a többiekhez. Nyilván az elején, az ismerkedés fázisában még csak őszinteség az, ami elvárható egymás felé, és a hajlandóság a nyitottságra, de tudd, hogy késobb akkor tudsz jól muködni együtt a többiekkel, ha tisztelet és szeretet alakul ki bennetek egymás iránt. Olyan csoportot válassz, ahol el tudod képzelni, hogy ki tud alakulni ez a fajta kötődés közted, és a többiek között.

3. Hogyan tudsz kilépni a csoportból? - Bár nyilván nem azért keresel csoportot, hogy kilépj belőle, mégis sokat elmond egy-egy közösségről az, hogyan kezelik azokat, akik nem akarnak többé részesei lenni. Mindig előfordulhat az, hogy valaki ráébred, mégsem ez az, amit keres. Hogyan viselkedik a csoport a korábbi tagokkal, akik elmentek? Elég bejelenteni, hogy nem tudsz, nem akarsz részt venni a további munkában (ez lenne a normális), vagy pedig nehézségekbe ütközik a távozás? Nagyon nem mindegy.

Végül érdemes még megemlítenünk egy fontos kérdést, az életkor és a körülményeid kérdését. A Wicca felnőtt vallás. Ez nem azt jelenti, hogy egy bizonyos, megszabott életkor szükséges hozzá. A lényege, hogy legyen kialakult, saját életed, mielőtt elkezdesz Wiccával foglalkozni. Legyen megalapozott világnézeted, legyen saját munkád, lehetőleg stabil párkapcsolatod - ezek csupa olyan dolgok, melyek el tudják vonni a figyelmet a mágikus munkáról. Ha már belekezdtél, jó, ha teljes lélekkel részt tudsz venni benne, koncentrálni tudsz a saját spirituális fejlődésedre. Amennyiben még alakulóban van az életed, kezdd azzal, hogy megpróbálod rendezni, amennyire lehet.

A Wicca vallás érettséget követel. Emlékszem, mennyire rettenetesen érettnek gondoltam magam tizenhat évesen, pedig a tojáshéj még ott volt a fenekemen. Húsz éves voltam, amikor elkezdtem Wiccával foglalkozni, egyetemi tanulmányok idején. Nagyjából ez az a kor, amikor az ember már sejti, mit akar kezdeni az életével, merre akar haladni, kialakulnak hosszú távú barátságai, emberi kapcsolatai. Mindezek szükségesek ahhoz, hogy foglalkozni tudjunk önmagunk lelki fejlődésével, és tudjunk elég időt szakítani rá.

Remélem, hogy a tanácsaimmal sok embernek tudok segíteni abban, hogy ráébredjen, vajon valóban a Wicca irányába érdemes mozdulnia, vagy inkább valamely más általános, pogány vonalat kellene követnie. Kérlek, gondold végig ezeket alaposan. S amennyiben úgy érzed, hogy ez a Te utad, arra bátorítalak, hogy indulj el rajta. Ne várj arra, hogy valami misztikus-mágikus módon a Wicca majd bekopogtat az ajtón. A spirituális útkeresés lényege, hogy az ember tudatosan megteszi a megfelelő lépéseket.

Sok sikert kívánok!