Osara: A Wicca alapjai - Hogyan kezdjük el?

A cikkek felhasználása bármilyen formában csak a szerzõ és a Berkano honlap, mint forrás megjelölésével lehetséges!

Bár számos könyv íródott, mely elvileg a Wiccáról szól kezdõknek, a legtöbb ember küszködik azzal, hogy rátaláljon az útra. Elõrebocsátom, a cikkem kemény lesz, de jó szándékkal íródik, azoknak az embereknek, akik a sok téveszme között bolyongva komolyan keresik a Wicca vallással való azonosulást. Azt is elõrebocsátom, hogy a cikk az én véleményem tükrözi, nem próbálok az összes Wicca nevében szólni. A véleményem több, mint húsz éves Wicca tapasztalaton alapul, melynek jó nagy részét képezte a Nyugat-Európában élõ, tradicionális Wiccákkal való kapcsolat és számos beszélgetés is. Ettõl függetlenül nem állítom, hogy ez és csak ez az igazság. Tanácsokat viszont sokszor kérnek tõlem, s ezek a legjobb tanácsok, amiket adni tudok.

Felébredtél egy szép napon azzal a tudattal, hogy neked a Wicca és csakis a Wicca jelenti a spirituális utat? Kezdd azzal, hogy megfontolod jó alaposan a következõ dolgokat:

1. Ismered-e a Wicca vallás alapjait?

A Wicca misztériumokra alapuló pogány természetvallás. Alapja az Isteni Pár tisztelete. A Wicca Istene és Istennõje nem valamiféle szabadon választható, tetszés szerint tisztelhetõ Istenpár. Pontosan megfogalmazott attribútumokkal rendelkeznek, nem helyettesíthetõek be Ódhinnal és Freyával, Ozirisszel és Ízisszel, Zeusszal és Hérával, stb. Ezt a szamárságot a modern neoWicca olyan követõi találták ki, akik nem fértek hozzá a Wicca igazi misztériumának lényegéhez, nem volt beható ismeretük a Wicca Istenpárjának mibenlétérõl, s ezért megpróbálják lebutítani, elhitelteleníteni azt a gyönyörû, mély kapcsolatot, mely a Wiccákat az Istenpárhoz fûzi. A Wicca Istenei szülõ-gyermek viszonyban állnak a követõkkel, olyan belsõséges viszony alakul ki közöttük, mely leginkább a valódi család-mintázatot követi.

2. El tudod-e fogadni azt a tényt, hogy a Wicca nem való mindenkinek?

Nem gyõzöm hangsúlyozni eléggé, hogy a Wicca lényege a misztériumok megélése. Nem az a lényege, hogy legyen mindenki Wicca, aki tiszteli a természetet. Ez egy olyan félreértés, melynek helyretételéért nem lehet eléggé küzdeni. Számos olyan mai, modern, pogány vallás létezik, melynek bárki lehet követõje, tiszteli az életet és a természetet, akár Istennõje és/vagy Istene is van, és nem szükséges hozzá olyan jellegû belsõ, lelki intimitás, mint ami a Wicca követõi között megtalálható.

3. El tudod-e fogadni azt a tényt, hogy a Wicca vallásnak része a titoktartás?

A titkok természete a misztériumokon alapul. Miután a Wicca coven család jellegû, rítusai szintén olyanok, mint a családi receptek. Nem fogod ismeretlen embereknek odaadni a nagymami családi, generációkon át hagyományozódó sütireceptjét. Más embereknek, akik nem a család tagjai, nincs szükségük arra, hogy megtudják, a csoport hogyan és milyen módon végzi rituálét. Ezek a módszerek és a szent szövegek az Árnyak Könyvén alapulnak, mely a Wicca megalapulása óta hagyományozódik. Az új beavatottak az Árnyak Könyvét a fõpapnõtõl kapják, tõle másolják le és majd adják tovább, amikor õk maguk is tanítani kezdenek. Fontold meg, vajon olyan körülmények között élsz-e, hogy ezeket az írásokat meg tudod tartani magadnak, nem engedve másnak betekintést.

4. A Wicca beavatáson alapul.

Aki nem kapott ilyen jellegû beavatást, az nem tud része lenni a Wicca közösségnek. Beavatás nélkül kijelenteni magadról, hogy Wicca vagy, pontosan ugyanolyan, mintha becsöngetnél egy család ajtaján, és közölnéd, hogy Te mától a család tagja vagy. El tudod képzelni, milyen furcsán néznének? Természetesen fontos megjegyezni, hogy amennyiben valóban a Wicca útját választod magadnak, és még nem találtál semmilyen csoportot, ahová tartozni tudnál, attól még nevezheted magad Wiccának, de tudnod kell, hogy a valódi Wicca-út azzal kezdõdik, amikor beavatást nyersz. Sokan szoktak ezen halálra sértõdni. Úgy gondolom, inkább érdemes konkrétan fogalmazni, nem dajkálgatva az esetleges megbántott lelkivilágot. A Wicca vallás nyitott mindenki számára, aki elfogadja, hogy ezek a dolgok a Wicca lényegét képezik. Nem arról van szó, hogy zárt, titkos közösségrõl beszélnék, ahová csak a kiválasztottak kerülhetnek be. Mindenki bekerülhet, akirõl kiderül, hogy valóban ez az út az, mely neki való. De ha ez a helyzet, akkor nem okozhat neki gondot, hogy végigjárja a beavatáshoz vezetõ rögös utat. Ha nem teszi, akkor nyugodtan maradhat általános pogány, druida, Asatrú, mindenféle egyéb, gyönyörû és természetközeli pogány vallás híve. A Wicca nem jobb, mint a többi út, csak más.

Még egy dolog megfontolandó ezzel kapcsolatban. A spirituális út próbatételei megerõsítik, felkészítik az embert a magasabb szintû megértésre. Amennyiben valaki megpróbálja megkerülni az avatást megelõzõ tanulást, a küzdelmet, a coven keresését, a baráti kapcsolatok kialakításának folyamatát - mindazt, ami a Wicca fontos alapja - , akkor nem ugyanoda fog érkezni, mint azok, akik végigjárták az utat.

5. A Wiccában nem létezik önavatás.

Ez a botorság olyan mai, modern szerzõk találmánya, akik pénzhajkurászás céljából szaporítják könyveik számát, és a népszerûséget hajszolják. Ha azt állítjuk, hogy Te is lehetsz Wicca, ha három percig gyertyát gyújtasz, és komolyan kijelented, hogy az akarsz lenni - nagyon népszerû, veszik a könyvet, mint a cukrot. Persze, semmit sem kell tenned, sem tanulnod, sem elkötelezned magad, könnyû, mint az egyszeregy. Nagyon sajnálom, de az önavatás romantikus, modern csacskaság. Az avatás egyik lényegi pon-tja a magasabb spirituális síkra való emelés. Nem emelheti fel valaki magát a saját gallérjánál fogva. Ugyanígy, nem állíthatod, hogy önmagadtól szert tettél olyan misztériumok tudására, melyekkel nem rendelkezel. Ez a tudás Wicca generációkon keresztül hagyományozódik szájról szájra, melyet azok tudnak átadni neked, akik már részesültek benne.

Természetesen létezik az önfelajánlás rítusa, mely csodálatos dolog, és az elsõ lépés lehet a Wicca felé vezetõ úton. Ennek során felajánlod magad az Isteni Párnak, kéred útmutatásukat, és kijelented, hogy el akarsz indulni ezen az ösvényen. Mindenkinek, aki komolyan gondolja az útkeresést, tudom ajánlani ezt a rituálét; de tudd, hogy ez csak az út kezdete, nem maga az út.

6. Mindezekbõl következõen a Wicca csoportos vallás.

Ha beavatást akarsz nyerni, akkor találnod kell egy olyan Wicca csoportot, mely rendelkezik ezzel a tudással, képes tanítani, és megmutatni számodra a Wicca lényegét. Magyarországon komoly Wicca csoport tudtommal sajnos csak Budapesten létezik. Ugyanakkor a modern Internet korában élünk. Amennyiben nincs módod utazni, akkor is számos lehetoség létezik ezekkel a csoportokkal felvenned a kapcsolatot. Amíg nem tudod elszánni magad arra, hogy elõlépj a sok ezer ember közül, akik szép csendben érdeklõdnek, addig még az elso fázist járod, az útkeresés szakaszában vagy.

Az út akkor kezdõdik, ha rátalálsz a csoportodra. Küzdünk azért, hogy minél több ilyen csoport létezzen. Wicca covent találni nem könnyû, azok a covenek, akik hangosan hirdetik magukat, általában komolytalanok és néhány könyv elolvasása inspirálta oket. Úgy gondolom, a legjobb, ha minél több csoportot megpróbálsz megnézni, találkozni velük, beszélni velük, hogy ki tudd választani, melyik az, amelyik a leginkább közel áll ahhoz az irányhoz, melyet elképzeltél magadnak.

Hogyan tudsz magadnak Wicca covent találni? Vagy Interneten, vagy személyesen fel kell venned a kapcsolatot olyan emberekkel, akik azt mondják magukról, hogy valamely Wicca csoport tagjai. Kérdezz, beszélgess, érdeklõdj, próbálj megtudni minél többet arról, miket csinálnak, hogyan tanítanak, honnan szerezték a tudásukat. A Wicca covenek többségénél nagyon fontos a szimpátia kérdése. Ha nem tetszenek azok az emberek, akik egy csoporton belül dolgoznak, próbálj másikat keresni. Akármilyen nagy is a tudásuk, ha nem harmonizálsz velük, késõbb csak egyre nehezebb lesz.

Hogyan tudod megismerni, melyik a hiteles Wicca csoport? Úgy gondolom, a hiteles Wicca csoportnak két fontos ismérve van: 1. ahogyan viszonyulnak a kezdõkhöz 2. ahonnan a tudásukat szerezték. A komoly Wicca covenek nem nézik le azokat, akik épp csak elindultak az úton, ezért nem kell félned, ha kérdésekkel akarsz fordulni hozzájuk. Természetesen ebben benne lehet az is, hogy esetleg eltanácsolnak az úttól, mert úgy gondolják, nem ez a megfelelõ a számodra. Nem szabad félni attól, hogy elutasítanak. A cél nem az, hogy Wicca legyél, hanem hogy megtaláld a számodra leginkább megfelelõ spirituális utat. A másik része a dolognak, hogy érdemes megtudnod, hogyan, honnan szerezték a csoport vezetõi tudásukat. Mióta végzik tevékenységüket? Van gyakorlati tapasztalatuk, vagy csak elméleti tudással rendelkeznek? Fontos jelzõ lehet az, hogy mióta muködik egy-egy csoport. A három perce alakult covennek is lehet hitelessége, ha megalapozott tudás áll mögötte, de feltételezhetõen hitelesebb az, amelyik már hosszú ideje mûködõképes.

Miket olvass?

Írtam már cikket a témában, ennek ellenére rendkívül sokszor felbukkan ez a kérdés. A Magyarországon megjelent hiteles Wicca könyvek:
- Morgana: A boszorkányseprûn túl (megrendelhetõ magyar nyelven is az Amazontól)
- Yliaster Daleth: Tündérek hagyatéka (két kiadásban is megjelent, fõleg antikváriumokból szerezhetõ be)
- Gerald Gardner: A boszorkányság eredete (nem túl jó fordítás, de maga a szerzõ neve miatt megéri, a Hermit kiadótól biztosan rendelhetõ)
- Gardneriánus Árnyak Könyve (szintén a Hermit kiadványa, publikus verziójú, Árnyak Könyve-szerû szövegeket tartalmaz, jó fordításban)
- Charles G. Leland: Aradia, avagy a boszorkányok evangéliuma (úgyszintén Hermit, jó fordításban. Nem teljesen Wicca könyv, de a Wicca mítoszköre nagyban alapul rá)

Nincs több jelenleg. Az összes többi olyan író tollából származik, akiknek nevés fogalmuk van a Wiccáról, és a népszerûség hajhászása ihlette a könyvírást. Többen közülük állítják, hogy nyertek Wicca beavatást - ez vagy nem igaz, vagy pedig olyan Wicca csoportokhoz tartoznak, melyek nem valódi tudáson alapulnak.

Szintén nagyon fontos tény, bár sajnálatos, de meg kell tanulnod olvasás-értés szinten angolul, ha valóban szeretnél Wiccával foglalkozni. A Wicca angolszász gyökereken alapul, Anglia a hazája, ahonnan az egész vallás kiindult. Amennyiben komoly könyveket akarsz olvasni, nem érdemes arra várni, hogy a magyar popularista könyvkiadás igényes könyvet hozzon ki a piacra. Olvasd el Gerald Gardner, Doreen Valiente, Patricia Crowther, Vivianne Crowley, Stewart Farrar, Philip Heselton, prof. Ronald Hutton könyveit. Ezek azok a nevek, akik garantáltan hiteles, értelmes betekintést tudnak neked nyújtani a Wicca világába.

Az elsõ lépés tehát: olvass. Ismerd meg a vallást, ami megtetszett neked, tudj meg róla többet. Nem azt mondom, hogy egy teljes könyvtáron kell végigrágnod magad, mielûtt továbbmész, de legalább 3-4 hiteles könyvet olvass el, hogy megtudd, valóban erre van-e szükséged, vagy más pogány irányba érdemesebb indulnod.

A második lépés: keress egy csoportot. A keresés során figyelj oda a következõekre:

1. A csoport tudása és hitelessége. - Fontos szempont kell, hogy legyen. Wiccának lenni sok tanulással jár, nem mindegy, hogy milyen minõségû információkat kapsz.

2. Mit tudsz adni a csoportnak Te? - Ezt sokan elfelejtik. Felkeresnek egy Wicca csoportot, elvárják, hogy segítsenek nekik az útkeresésben, és úgy gondolják, a csoportnak tárt karokkal kell õket magához ölelnie. A legtöbb Wicca csoport foglalkozik tanítással, ezzel azonban elkötelezettségek járnak. Úgy gondolom, ha komoly a csoport, az elsõ pillanatban le kell szögeznie, mit vár el tõled. Nem kell feltétlenül óriási, teljesíthetetlen kötelezettségekre gondolni, pusztán értelemszerû elvárásokra. Ha már elkezdted a tanulást, ne késs el a találkozókról. Ha bevállaltál valamilyen feladatot, teljesítsd. A komoly csoportok általában valamilyen közös munkát is végeznek, mint például találkozók, események, stb. Nyilván jogos lehet az elvárás, hogy ha tanulni akarsz, részt kell venned ezekben a közös munkálkodásokban. Azt is fontos tudnod, hogy egy-egy Wicca csoport tagjai mágikus és spirituális testvérekként tekintenek egymásra. Az az ember alkalmas Wicca csoportban való munkára, aki képes hasonló módon viszonyulni a többiekhez. Nyilván az elején, az ismerkedés fázisában még csak õszinteség az, ami elvárható egymás felé, és a hajlandóság a nyitottságra, de tudd, hogy késobb akkor tudsz jól muködni együtt a többiekkel, ha tisztelet és szeretet alakul ki bennetek egymás iránt. Olyan csoportot válassz, ahol el tudod képzelni, hogy ki tud alakulni ez a fajta kötõdés közted, és a többiek között.

3. Hogyan tudsz kilépni a csoportból? - Bár nyilván nem azért keresel csoportot, hogy kilépj belõle, mégis sokat elmond egy-egy közösségrõl az, hogyan kezelik azokat, akik nem akarnak többé részesei lenni. Mindig elõfordulhat az, hogy valaki ráébred, mégsem ez az, amit keres. Hogyan viselkedik a csoport a korábbi tagokkal, akik elmentek? Elég bejelenteni, hogy nem tudsz, nem akarsz részt venni a további munkában (ez lenne a normális), vagy pedig nehézségekbe ütközik a távozás? Nagyon nem mindegy.

Végül érdemes még megemlítenünk egy fontos kérdést, az életkor és a körülményeid kérdését. A Wicca felnõtt vallás. Ez nem azt jelenti, hogy egy bizonyos, megszabott életkor szükséges hozzá. A lényege, hogy legyen kialakult, saját életed, mielõtt elkezdesz Wiccával foglalkozni. Legyen megalapozott világnézeted, legyen saját munkád, lehetõleg stabil párkapcsolatod - ezek csupa olyan dolgok, melyek el tudják vonni a figyelmet a mágikus munkáról. Ha már belekezdtél, jó, ha teljes lélekkel részt tudsz venni benne, koncentrálni tudsz a saját spirituális fejlõdésedre. Amennyiben még alakulóban van az életed, kezdd azzal, hogy megpróbálod rendezni, amennyire lehet.

A Wicca vallás érettséget követel. Emlékszem, mennyire rettenetesen érettnek gondoltam magam tizenhat évesen, pedig a tojáshéj még ott volt a fenekemen. Húsz éves voltam, amikor elkezdtem Wiccával foglalkozni, egyetemi tanulmányok idején. Nagyjából ez az a kor, amikor az ember már sejti, mit akar kezdeni az életével, merre akar haladni, kialakulnak hosszú távú barátságai, emberi kapcsolatai. Mindezek szükségesek ahhoz, hogy foglalkozni tudjunk önmagunk lelki fejlõdésével, és tudjunk elég idõt szakítani rá.

Remélem, hogy a tanácsaimmal sok embernek tudok segíteni abban, hogy ráébredjen, vajon valóban a Wicca irányába érdemes mozdulnia, vagy inkább valamely más általános, pogány vonalat kellene követnie. Kérlek, gondold végig ezeket alaposan. S amennyiben úgy érzed, hogy ez a Te utad, arra bátorítalak, hogy indulj el rajta. Ne várj arra, hogy valami misztikus-mágikus módon a Wicca majd bekopogtat az ajtón. A spirituális útkeresés lényege, hogy az ember tudatosan megteszi a megfelelõ lépéseket.

Sok sikert kívánok!