Saddie: A karmárólBár már az ókori görögöknél is felmerült az univerzális Jó és Rossz gondolata, a köztudatba mégis a Halak korszak hozta be, mint valami valós. Rengeteg helyen látni olyan kijelentéseket, hogy egy embernek csak "fehérmágiával" szabad foglalkozni, és el kell kerülnie a "feketemágiát". Vizsgáljuk meg a kérdést a mágikus gondolkodás, és a Wicca, mint természetvallás szemszögéből.

Sokan úgy gondolják, hogy léteznek általános kategóriák arra, hogy mi a jó, és mi a rossz. Ha valaki gyógyít, jót cselekszik, ha atkoz, akkor rosszat. Ezek természetesen csak a legszélsőségesebb példák, van akik szerint már az is "feketemágia", ha az ember a "képességeit" saját céljaira használja. Induljunk ki abból a tézisből, hogy minden mindennel összefügg, és mindennek oka van. Ezek szerint a betegség csak egy okozat, melynek oka nem feltétlenül a fizikai síkon keresendő.

Aki gyakran hallgat el valamit, titkolózik, hajlamos lesz olyan betegségeket "kifejleszteni" magában, amely a hangképző szervekkel, torokkal, tüdővel, stb. lesznek kapcsolatban. Köhögni, dadogni kezd, esetleg hörghuruttal küzd. Tegyük fel, valaki meggyógyítja a kórt, de az okot nem. A betegség vissza fog jönni, de valószínűleg más, komolyabb alakban - hiszen az ok végig ott van -, például tüdőrák formájában. Jót cselekedett a gyógyító?

Lépjünk át a másik, kétélűbb témára, az átokra. Ha egy ember megtudja, hogy valaki szeretne gyerekeket mészárolni az utcán, ezért megátkozza, az illető tegyük fel, csak eltöri a lábát. Elmarad a vérfürdő. Gonosz volt az átkozó? Természetesen a példák erősen sarkítottak, a jobb érthetőség kedvéért.

Ha ilyen módon gondoljuk végig, látni fogjuk, hogy semmi nem igazából "Jó" vagy "Rossz". Egy kést nem hívunk "fehér késnek", ha kenyeret szelnek vele, és nem hívjuk "fekete késnek", amikor gyilkosságra használják. Ezek a kifejezések feltehetőleg abból erednek, hogy a mágiát egyesek "természetfeletti" dolognak gondolják - pedig a természet része. Mindenkiben ott rejtezik a képesség, vannak, akik nem élnek vele. Mint minden, ez is csak egy eszköz, amelyet az ember képes saját céljaira felhasználni. Vannak olyan emberek, akik jóindulatúak és segítőkészek, vannak, akiket annyira megbántott az élet, hogy mindenkihez rosszindulattal fordulnak. A szándék a lényeg.

És itt az idő rátérni a címben jelzett témára: a Karmára. Ismét abból kell kiindulnunk, hogy minden mindennel összefügg, hiszen ha nem ezt tesszük, elvetjük a mágia létét - ha a nem kapcsolódunk a világegyetem egészéhez, akkor nem vagyunk képesek hatni rá, tehát mindenféle mágikus cselekedet lehetetlen (a fizikai cselekedetekhez elég, ha minden összefügg valamivel, vagy akár csak valami összefügg valamivel). Amennyiben elfogadjuk az Analógiák Tanát, és feltételezzük, hogy a Mindenség egy egész rendszert alkot, akkor egyértelmű, hogy minden hatást egy ellenhatás követ - ha a fejemet a falba verem, a fejem fájni fog. Sokan hajlamosak azt feltételezni, hogy - képletesen szólva - ilyenkor a fal "megbüntet". Természetesen könnyebb kivetíteni a fájdalom okát valami felsőbb lényre, mint saját balgaságunk eredményének látni.

Lássuk az előző példákat, immáron a Karma szemszögéből nézve. Ha meggyógyítok valakit, akkor a gyógyító energiák először az én testemet hatják át, tehát egy jóideig nem lesz gondom a betegségekkel. Amennyiben valakire átkot mondok, akkor kivetítem rá azon kellemetlenségeket, amelyeket kívánok neki, tehát lehet, hogy rajta megjelennek, de rajtam biztos, hogy megfogan.

Ez az a pont, ahonnan kiindult a legtöbb vallás alaptézise, a "ne tedd mással, amit magadnak nem kívánsz". Az ideológia, a körítés mindig más, de a lényeg ugyanaz. Hatás -ellenhatás. Amit teszek, az történik velem, visszahat rám. Ezért van az egyetlen és legfőbb Wicca törvény: "Tégy, amit akarsz, de ne árts".

A honlapon található, esetlegesen Internetről származó anyagokért csoportunk felelősséget nem vállal.
Az Árnyak újság a Berkano Wicca Tradíció belső kiadványa, a benne található cikkek, írások a szerzők és a Tradíció szellemi tulajdonát képezik,
felhasználásuk a jogtulajdonosok írásos engedélye nélkül minden formában tilos.

Powered by nettarhely.hu