Osara: Az izlandi Varázslás és Boszorkányság múzeuma

A cikkek felhasználása bármilyen formában csak a szerzõ és a Berkano honlap, mint forrás megjelölésével lehetséges!

Stradir terület Izland észak-nyugati részén fekszik Húnflói kikötõje körül. Mindig is kissé kihalt terület volt, bár manapság már három óra autózással megközelíthetõ a fõvárosból.

Évszázadokon keresztül az izlandi emberekben elevenen élt a hit, hogy Strandir lakosai figyelemreméltó mágikus tudással bírnak. Ennek a hitnek egyik alapját mindenképp az adta, hogy az izlandi boszorkányégetések itt kezdõdtek. 1654-ben három férfit égettek meg boszorkányság vádjával Trékyllisvík legészakibb körzetében. Ezzel kezdõdött meg az a majd 30 éven át tartó idõszak, melynek során 21 izlandit égettek el elevenen (20 férfit és egy nõt), s további 200-at ítéltek el. Mindezek nem tûnnek túl soknak, ugyanakkor azonban figyelembe kell venni, hogy Izland lakossága abban az idõben nagyjából 50 ezer fõ lehetett.

Hólmavík faluban, Strandir közepén nyitották meg 2000-ben a Varázslás és Boszorkányság Múzeumát. A múzeum bemutatja, miben különbözött az izlandi boszorkányság az Európában megszokottól. Izlandon a boszorkányok nem repkedtek seprûn, leginkább férfiak voltak, akik a pogány varázslás legkülönfélébb formáit gyakorolták. Hólmavík népe a múzeumban megismerheti a boszorkányüldözések történetét: a bírákat és az elítélteket, és a felsorolt "bûnöket".

A múzeum az izlandi népi mágia elemeit is bemutatja, beleértve olyan népszerû praktikákat, mint a láthatatlanná válás, a pénzmágia, az ellopott tárgyak visszaszerzése és a szellemekkel való kapcsolatteremtés. A múzeum látogatói még egy speciális ceremónián is részt vehetnek: segédkezhetnek egy helyi varázslónak, hogy elûzze a gonosz szellemeket.

A Varázslás és Boszorkányság Múzeuma június 1. és szeptember 15. között tart nyitva minden nap 10:00-tõl 18:00-ig, azonban az év más részében is kinyitnak külön kérésre, akár még egyetlen látogató kedvéért is.

A múzeum második része, a Varázsló Kunyhója Klúkában nyílt meg, Bjarnar fjord közelében, 2005-ben, amely kocsival mintegy félóra Hólmavík falutól. A kunyhó tulajdonképp egy tõzegbõl és sziklából, a régi, tradicionális izlandi módon épült házikó. A látogatók megtekinthetik a hajdani földmûvesek szegényes életkörülményeit, betekintést nyerhetnek világukba, a túlélésért való küzdelmükbe. A látogatók megtanulhatnak halászni, birkákkal bánni, de megismerik az olyan régi izlandi népi mágikus elképzeléseket is, hogy hogyan nyerjük el egy leány szerelmét, vagy hogyan járjunk el, ha valami tisztátalan dolog kerül a környezetünkbe. A Varázsló Kunyhója körüli terület a trollmítoszoknak állít emléket, melyek az izlandi varázslás kultúrkörének szerves részét képezték.