Egy Witch magánélete - Dayonis interjú

A cikkek felhasználása bármilyen formában csak a fordító és a Berkano honlap, mint forrás megjelölésével lehetséges!

Vasárnap van, Halloween után. Dayonis, ahogyan magát nevezi, sötét hajú, karcsú, vonzó, jó beszélõkészségû, fiatal lány, 27 éves titkárnõ. Nem lovagol seprûn vihorászva. Pedig Witch, covenje fõpapnõje. Arról beszél, mit jelent Witch-nek lenni 1958-ban:

"Witch vagyok", mondja Dayonis, "a Mesterség beavatottja. Egy istent és egy istennõt tisztelek, akik az élet férfi és nõi princípiumát testesítik meg."

"Tizenhét évesen lettem Witch. Elõtte õrült, zavaros fejû kölyök voltam. Ha nem váltam volna Witch-é, ki tudja, mi lenne mára belõlem?"

"Minden azzal kezdõdött, amikor beszereztem egy, a Mesterségrõl szóló könyvet a könyvtárból. Kutattam információk után."

"Az, hogy beavatást nyertem, nagy állhatatosságomba került. Nagyon boldog pillanat volt az, amikor beavattak. Az Élet tisztelete megadja az egyensúly érzetét, és a múlttal való folytonosság érzését."

"A Mesterség egy vallás. Hiszek a reinkarnációban, és remélem, amikor meghalok, Witch-ként születek újjá. Olyan lesz, mint a hazatérés."

"Titokban kell tartanom a tevékenységünket, mert minket, Witcheket kivégeznek. Ha a társaim tudnák, hogy Witch vagyok, közelembe sem jönnének. Elveszíteném a munkám. A munkaadóm azt gondolná, bolondot csináltam belõle. Nekem van az egyik legjobb munkám a közösségben, és nem akarom elveszíteni."

"Nem varázsolok a szó ódivatú értelmében, nem szavalom az "Antanténusz"-t. De erõt teremtek, az Élet Erejét, és tudom azt egy kijelölt célra irányítani. Meg tudom gyógyítani a betegeket, tudom befolyásolni az embereket. Egy bizonyos mértékig valóra tudom váltani a kívánságokat. Ha eléggé kétségbeesetten akarok valamit, tudom, hogy megtörténtté tudom tenni. Nem tudunk békét teremteni a földön, nem tudunk világléptékben dolgozni, mert kevesen vagyunk. Ha elegen lennénk, tudnánk."

"A Mesterség természetesen nem tudományos dolog. A kereszténység tudományos? Ez egy hitrendszer, mely a kõkorszak óta hagyományozódik tovább."

A Witch enyhén elpirul.

"Amikor férjhez megyek, természetesen nem templomi esküvõnk lesz. Egy egyesüléstõl két ember között csak annyit szeretnék elvárni, hogy termékeny legyen."

"Ez a mindenféle dolog a szexuális orgiáinkról csupa sületlen badarság. Azoknak az embereknek a képzelgése, akik Witchek akarnak lenni, de nem azok. Ha szeretni akarjuk egymást, anélkül tesszük, hogy számítana, Witchek vagyunk-e vagy sem. Igaz, hogy mezítelenül dolgozunk. Egyszer egy hónapban találkozunk, és mint fõpapnõ, meghúzom a kört és felszentelem azt."

"Azután behozom a többi Witchet a körbe. Tiszteljük istenünket és istennõnket. Dolgozunk. Nem mágiának hívjuk. Az a szó elavult."

"A seprûk többé már nem játszanak szerepet. Nincs koponya és nincsenek csontok, nincsenek kalapok, és nem szeretjük a temetõket. Witchnek lenni annyit tesz, mint hatékonynak, tudatosan hatékonynak lenni. A ceremónia vége felé szimbolikus ünnepet ülünk. Borral és süteménnyel. De ez semmiféle átlényegült dolgot nem takar. Egyszerûen finom, ízletes étek."

"A legfontosabb a barátságos légkör. Füstölõket használunk. Van valamiféle idõbeosztásunk. Mindig megkérdezzük, van-e valakinek valami, amit el kell végezni. Átbeszéljük, és megegyezünk, mi lesz rá a legjobb módszer. Azután megcsináljuk."

"Mi, Witchek, nem akarunk ártani senkinek. A tündérmesék, mint a Jancsi és Juliska boszorkányai igen szerencsétlenül alakították a köztudatot. Szeretnénk ezt a képet kiverni az emberek fejébõl. Mi nem valami fura szerzetek vagyunk. Az emberek csak azért hiszik igy, mert az Egyház ezt tanította nekik."

"A miénk egy termékenységvallás, és az Egyház mindig is a nemiség ellen volt. Mi úgy gondoljuk, hogy a szexben nincs semmi szégyenletes. De nem is kell túlzásba vinni."

"Nem tudunk segíteni embereknek, hogy megtalálják elvesztett karórájukat. Nem tudunk futball mérkõzéseket megnyeretni. Egyszer, mókából megpróbáltuk, de nem sikerült. De sokszor segítettünk olyankor, amikor a gyógyszerek csõdöt mondtak."

"Tökéletesen normális, egészséges ember vagyok. Nincsenek õrültek a családomban. Az egyetlen bizonyíték arra, hogy Witch vagyok, az, hogy más Witchek felismernek akként."

"Amikor majd gyermekeim lesznek, Witcheknek nevelem fel õket. De csak akkor, ha már elég idõsek lesznek hozzá, hogy tudják, mi történik. A gyerekek gyakran fecsegnek, és a Mesterség titkait soha, soha nem szabad kiadni, még kínzás alatt sem."

"Bárki lehet Witch, de elég gyorsan rájövünk, vajon komoly-e az illetõ, vagy sem. Nem akarunk olyanokat, akik csak azért csatlakoznak, mert egy kis izgalomra vágynak. Nem megyünk semmire az értéktelen emberekkel."

"Semmi közünk az Ördöghöz. Õ a Gonosz keresztény szimbóluma. Igaz, hogy agancsos istent imádok, de õ nem azonos a keresztények Sátánjával. És nem csinálunk Fekete Misét sem."

"Gyönyörû vallás az enyém. Szokásom, hogy este, lefekvés után beszéljek az Istenhez és az Istennõhöz. Egyetlen más vallás se lenne kielégítõ számomra. Ez valahova Tartozást jelent. Az, hogy Witch vagyok, hihetetlenül sokat segített nekem. Felnõtté váltam általa, és semmiért sem cserélném le ezt az életet."

"Elégedett vagyok azzal, hogy Witch lehetek, életem végéig."

Fordította: Osara LaMort