Archívum - 2012. hírei2012-12-24

Yule-i Árnyak

Az Árnyak magazin oldalán olvasható a legfrissebb, Yule-i szám. Kellemes olvasgatást kívánok mindenkinek!

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-12-13

Új cikk a Luca-napi hiedelmekről

Ismét egy új cikk, köszönhetően annak, hogy a Télközép ünnephez közeledve egyre több, hasonló legendát és hagyományt ápolnak a különböző népek. Ezúttal egy jellegzetes magyar hagyományt, a Luca napjához fűződő hiedelmeket mutatok be. Kellemes olvasgatást kivánok!

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-12-05

Holle anyó

A sok hóesés tiszteletére megírtam egy új cikket Holle anyó legendáiról, a Cikkek/Pogányság témakörben található. Holle anyó most is buzgón rázogatja dunnáját, miközben ezeket a sorokat írom. Kellemes olvasgatást kivánok!

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-12-05

La Befana

Új cikk került fel a Cikkek/Boszorkányság témakörébe La Befanáról, a kedves, olasz boszorkányról, aki zsákjában hozza az ajándékot az olasz gyerekeknek. Kellemes olvasgatást kivánok!

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-11-27

Doreen Valiente: Boszorkánytitok

Bővül a holnapon található Publikus Árnyak Könyve. Nemcsak azon szövegek lesznek megtalálhatóak benne, melyek a publikus Árnyak Könyvének hagyományosan részét szokták képezni, hanem olyanok is, melyeket különböző szerzők írtak, s ezeket ma már sok Witch coven belefoglalja saját könyvébe.
Ennek első darabjaként fogadjátok szeretettel Doreen Valiente Witches' Rune című versének fordítását.
Annyit mindenképp hozzá kell fűzni, hogy mi, Berkano Wiccák nagyon nem értünk egyet a Witch szó "boszorkány"-ra való fordításával, lévén, hogy a két szó között etimológiailag és jelentésileg rengeteg, jelentős különbség áll fenn. Mivel most versfordításról van szó, és egy versben - különösen, aminek nagyon fontos a ritmusa, a lüktetése - rosszul veszi ki magát az idegen szó szerintem, ezért most ettől eltekintettem, és a "boszorkány" került bele, még akkor is, ha ezáltal kevésbé lesz pontos a szöveg.

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-11-20

A tradicionális Wicca kronológiája

A korai Wicca történelmével kapcsolatban rengeteg ellentmondás merült fel. A feltett új cikkben megpróbáltam időrendi sorrendbe szedni az egyes eseményeket, egyúttal egészen napjainkig felvázolni a tradicionális Wicca történetét. A későbbiekben még szándékozom ezt a munkát frissiteni, bőviteni.

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-11-18

Korábbi Wicca táborok előadásai - részletes lista

Idén már a 22. Wicca tábort szervezzük, és szerettem volna összegyűjteni a régi Wicca táborok előadásainak, nagyobb programjainak listáját, nosztalgikus megőrzésre. A listában csak a nagyobb előadások illetve programok szerepelnek, a számos kisebb gyakorlat, meditáció, energetikai gyakorlás, sámándobolás, esti kötetlenkedés és miegyéb nem, hiszen azok rendszeresek és többé-kevésbé visszatérőek mnden táborban. Olvasva a listát számos szép élmény idéződött fel bennem újra. Ti, akik már ott voltatok, talán szintén igy jártok majd a listát böngészvén - és Ti, akik még sosem jártatok táborban, talán tanulsággal nézegetitek ezeknek az éveknek az emlékeit.

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-11-17

Négy új cikk

Négy új cikk került fel. A Wicca cikkek között Saddie cikkét olvashatjátok "Miért nem vagyok boszorkány?" cimmel, szintén ugyanitt található az Istennő arcairól szóló cikkem is, a Boszorkányság témakörében pedig "A coven a boszorkányperek feljegyzéseiben" cimű irást. A negyedik újdonság az Archivumtárban Gemma Gary cikke Corwall boszorkányainak örökségéről, melyet Willow forditásában olvashattok.

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-11-09

Második fejezet

Felkerült egy újabb, jó hosszú fejezet a Murray könyvből, mely a boszorkányok "Ördögének" tulajdonságait, megjelenési formáit és álruháit taglalja számos, korabeli tanúvallomással megspékelve. Kellemes olvasgatást kívánok!

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-11-09

Samhain-i Árnyak

Az Árnyak magazin oldalán olvasható a legfrissebb, Samhain-i szám. Kellemes olvasgatást kívánok mindenkinek!

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-10-31

Első fejezet

Felkerült az első fejezet fordítása is a Murray könyvből. Kellemes olvasgatást kívánok!

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-10-31

Margaret Murray fordítás

Elkezdtem Margaret Murray Boszorkánykultusz Nyugat-Európában című könyvének fordítását, az Előszó és a Bevezetés már olvasható a Cikkek / Archívumtár bejegyzései között. A további fejezetek folyamatosan fognak feltöltésre kerülni. Kellemes olvasgatást és boldog Samhain ünnepet kívánok!

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-10-30

Töklámpások készítése

Új cikk is felkerült a töklámpások készítéséről, annak reményében, hogy segítségére lesz sok kezdő próbálkozónak, és szép, vidám otthonokat varázsol Samhain ünnepére.

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-10-30

Töklámpások a Képtárban

A Képtárba új képek kerültek fel, szebbnél szebb töklámpások, Samhain alkalmából, ötletadás céljára, vagy egyszerűen csak a szem gyönyörködtetésére. Kellemes nézegetést!

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-10-30

Töklámpás sablonok

A Letöltések közé feltettem 24 szép és viszonylag egyszerű, töklámpáshoz való sablont. A képek tetszés szerint kicsinyíthetőek vagy nagyíthatóak, a faragni kívánt tök méretének megfelelően. Jó szórakozást!

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-09-23

Mabon-i Árnyak frissítés

Az Árnyak magazin oldalán olvasható a legfrissebb, Mabon-i szám. Kellemes olvasgatást kívánok mindenkinek!

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-09-15

Cikkforditás: Nápolyi boszorkányság

J.B. Andrews néprajzkutató egy igen érdekes cikket jelentetett meg a nápolyi boszorkányságról 1897-ben (Folk-Lore magazin, Vol. III. március, 1897 No 1), melynek teljes fordítását közöljük A Cikkek Archivumtárában. Mi nagyon szórakoztatónak és érdekesnek találtuk a cikket, még úgy is, hogy tele van babonatikus félreértelmezésekkel. Kellemes olvasgatást!

Osara LaMort


2012-08-05

Lammas-i Árnyak frissítés

Az Árnyak oldalán olvasható a legfrissebb, Lammas-i szám. Kellemes olvasgatást kívánok mindenkinek!

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-07-03

Új cikk

Felkerült egy új cikk a pre-Gardneriánus boszorkányságról. Kellemes olvasgatást kívánok!

Osara LaMort


2012-07-03

Litha-i Árnyak frissítés

Az Árnyak oldalán olvasható a legfrissebb, Litha-i szám. Kellemes olvasgatást kívánok mindenkinek!

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-06-10

Cikk a Grimburg-i Boszorkánymúzeumról

Felkerült Taryn új cikke a Grimburg-i Vár- és Boszorkánymúzeumról, megtalálható a Cikkgyújteményben, a "Wiccával, boszorkánysággal foglalkozó múzeumok" témakörön belül.
Kellemes olvasgatást kívánok!

Osara LaMort


2012-05-08

A Világdob Magyarországon

A Világdob Magyarországon járt, ennek keretében rövid ideig a Boszorkánymúzeumban is megtekinthető volt. Új képek kerültek fel a Képtárba Saddie LaMort főpap Boszorkánymúzeumban tartott Wicca előadásáról, és egy teljesen új Képtár-galériát is feltettünk, mely a Margit-szigeten szervezett nyílt rituáléról mutat be képeket, ahol a Világdob is részt vett.
Ezúton is köszönjük Lepkének és Tarondnak a remek szervezést, a lelkesedést, és a lehetőséget!

Osara LaMort


2012-05-08

Beltane-i Árnyak frissítés

Az Árnyak oldalán olvasható a legfrissebb, Beltane-i szám. Kellemes olvasgatást kívánok mindenkinek!

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-05-01

Boldog Beltane ünnepet kívánunk!


2012-04-08

Old Dorothy házának képe

A múzeumok közé - bár ez sajnos nem múzeum - feltettem egy képet, mely Old Dorothy házát ábrázolja, azt a házat, ahol Gerald Gardnert beavatták a Wicca misztériumába.

Osara LaMort


2012-04-08

Két új cikk Doreen Valientétől

Lefordítottam két Doreen Valiente cikket. Doreen stílusa közérthető és egyszerű, érdekesen és olvasmányosan ír. A két cikk közül az egyik a boszorkányok által használatos gyógynövényekről, a másik pedig a boszorkányok táncairól szól, megtalálhatóak a Cikkek között az Archívumtárban.
Kellemes olvasgatást! Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-04-07

Új életrajzok a cikkek között

Felkerült két új életrajz a cikkek közé, mindkettő Gardner egy-egy főpapnőjével foglalkozik, az egyik Doreen Valiente, a másik pedig Dayonis életét mutatja be. Külön érdekesség, hogy a Dayonis életrajzon belül megtalálható Gardner egy levelének teljes fordítása.
Kellemes olvasgatást! Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-03-27

Wicca előadás a Pozsonyi Egyetemen

Saddie LaMort, a Berkano Tradíció főpapja fog előadást tartani a Pozsonyi Egyetem vallástörténet szakos hallgatóinak 2012. március 28-án, szerdán 11:15-től.
Az előadás címe "A Wicca gyökerei és hitvilága". Saddie a Wicca forrásairól fog beszélni, kiemelten arról, hogyan jutott el a Wicca az angolszász, animista pogányságtól egy avatási misztériumvalláson keresztül egy neopogány természetvallásig.
Az előadás szervezóje Prof. Szilárdi Réka, a Szegedi Egyetem valláskutató professzora, meghívott előadó, akinek ezúton is köszönjük a lehetőséget és a lelkes szervezést.


2012-03-21

Elérhető a 2012. Ostara-i Árnyak!

Kellemes olvasgatást és boldog Ostarát kívánok mindenkinek a legújabb Árnyak számmal!

Legyetek áldottak!

Osara LaMort


2012-03-21

Elkészült az oldal

Örömmel tudatjuk minden kedves Látogatónkkal, hogy az oldal végre elkészült, és immár folyamatosan frissülni fog. Bízunk benne, hogy folyamatosan minél több érdekes és hasznos információt tudunk közzétenni ezeken az oldalakon. Bár tagjaink közül sokan foglalkoznak a mágia különböző területeivel, úgy döntöttünk, hogy ezeket az oldalakat tisztán és kizárólag a Wiccának fogjuk szentelni, hogy céljainkkal összhangban minél pontosabb és mélyebb tudást adjunk át azoknak, akik megismerni, megérteni kívánják e vallást.

Legyetek áldottak!

Osara LaMort, Berkano Wicca főpapnő és Saddie LaMort, Berkano Wicca főpap


Vissza az aktuális hírekhez
A honlapon található, esetlegesen Internetről származó anyagokért csoportunk felelősséget nem vállal.
Az Árnyak újság a Berkano Wicca Tradíció belső kiadványa, a benne található cikkek, írások a szerzők és a Tradíció szellemi tulajdonát képezik,
felhasználásuk a jogtulajdonosok írásos engedélye nélkül minden formában tilos.

Powered by nettarhely.hu