Daeva-Lunara: Az Örök Fiatalság Földje

A cikkek felhasználása bármilyen formában csak a szerző és a Berkano honlap, mint forrás megjelölésével lehetséges!

...enyém a titkos ajtó, mely a fiatalság földjére vezet, és enyém az élet borának kelyhe, és Cerridwen üstje, mely a halhatatlanság Szent Grálja."

Az Istennő Szavai az Örök Fiatalság Földjéről szólnak, mely a Wicca hit túlvilága, ahol találkozunk szeretteinkkel.

A Fiatalság Földje az évezredek során számos mítoszban megjelenik. A csodálatos szigetekről szóló mesék, és az őshaza képe túlvilági hellyé vált, ide vágytak visszatérni a kelták haláluk után, és ide utaztak a mesebeli hosök, hogy számtalan kaland és megpróbáltatás után erősebben, bölcsebben térjenek vissza hazájukba.

Talán a legismertebb a kelta Tír Na nÓg, az örök ifjúság, a tündérek boldog hona. Tír Na nÓg-ban örökké folyik a mulatság, az ide tévedt harcosok egész nap vadásznak, esznek, isznak és a szép asszonyokkal játszanak. Mikor megelégelik a lakomákat, énekekkel és táncokkal szórakoztatják egymást. Egyes elképzelések szerint Tír Nan Óg bejárata egy barlang, a Cruachan; mások szerint az Örök Fiatalság Földje egy szigeten terül el, messze minden lakott helytől. Itt települt le Tuatha Dé Dannan, Írország mítikus, isteni népe, miután elhagyta a fizikai földet. A Tír Na nÓghoz kapcsolódó történetek közül talán a legismertebb Oisiné, akit Niamh Chinn Óir, az Aranyhajú Niamh vitt el oda.ő Tír Na nÓg a mesék szerint messze nyugaton, egy szigeten helyezkedik el. Megpróbáltatásokkal teli út árán lehet csak elérni, vagy úgy, hogy egyik lakosa meghív magához. Így Tír Na nÓg mítoszában keveredik a hősök halál utáni élőhelye egyfajta földi, létező paradicsom képével, melyet a kiválasztott kevesek láthattak meg. Ezen a másik világon nem létezik sem betegség, sem halál, csak szépség és örök élet.

A Wicca hit az Örök Fiatalság Földjét Nyárföld néven is ismeri. Ide térnek az emberek haláluk után, és amikor belépnek erre a földre, visszanyerik elvesztett fiatalságukat és szépségüket. Az Istennő szavai azt mondják, titkos ajtó vezet a Nyárföldre, később pedig arról is szólnak, milyen ez a föld: "A Földön az örök szellem tudását adom; a halálon túl békét, szabadságot és találkozást azokkal, kik korábban eltávoztak."

A Nyárföldet általában úgy képzelik el, mint zöldellő erdoket és dús mezoket, tiszta és hűs vizű patakokkal, kék, nyári éggel. A Nyárföldön mindig nyár van. Akik idekerülnek, békében tudják végiggondolni, mit és hogyan tettek életük során; értékelik és feldolgozzák tetteiket, miközben szerető és gondoskodó társak veszik körül. Gyakran azt is mondják, hogy a Nyárföldön az Istennő extázisa vár - az örök boldogság.