Osara: Rituális etikett

A cikkek felhasználása bármilyen formában csak a szerző és a Berkano honlap, mint forrás megjelölésével lehetséges!

A Berkano tradíció gyakran, évente többször is tart nyilvános rituálékat, melyeken bárki részt vehet. Ezek célja legfőképp az, hogy az emberek megismerhessék a Wicca vallás rítusait és átélhessék a szertartás élményét, együtt ünnepelve velünk.

Mint minden olyan helyen, ahol emberek gyűlnek össze, a Wicca rituáléban is helye van bizonyos etikettnek. A legtöbb ember általában ügyesen elnavigál az életben és tudja, mik a társadalmi viselkedés általános szabályai, melyek azok a tevékenységek, melyek csendes otthoni magányban megengedhetőek, de tömegben kultúrálatlannak és illetlennek minősülnek.

Miért írom akkor a cikket? Leginkább azért, mert a Wicca vallás nem olyan ismert, mint a nagyvallások. A művelt ember tudja, mire számítson egy zsinagógában, és hogyan zajlik a szertartás - a Wicca vallás több okból ia kevéssé ismert. Egyfelől, nem olyan régi, nem épült be annyira a köztudatba. Másfelől, minden Wicca csoportnak más és más a ritualitása, nem ugyanazon dolgokat mutatják be a publikus rítus során.

Harmadik okom a cikk megírására, hogy szeretném, ha a rituáléinkat látogató kívülállók kicsit megnyugodjanak a sorokat olvasván - nincs semmi olyasmi elvárva tőlük, ami józan paraszti ésszel nem felfogható. Hallottam már olyan kijelentéseket, hogy nagyon szeretne valaki látni egy publikus rituálét, mégsem mer elmenni, nehogy azt mondják róla, úgy viselkedett, mint az elefánt a porcelánboltban. A félénkebb embereknek sokszor jól jöhet egy kis segítség, ismertető, amire támaszkodni tudnak.

Nem garantálom, hogy minden eszembe jut, és persze vannak evidenciák, amikre nem is gondolok - nem írom le például, hogy minősíthetetlenül gáz tudatállapotban ne vegyél részt rituálén. Lássuk akkor, mik azok a dolgok, amiket javasolni tudok:

Ne késs el a rituáléról!

A legtöbb rítus megszervezésekor van bizonyos türelmi idő a gyülekezésre, a csoport vár 10-15 percet a helyszínen, mielőtt belekezdene a szertartásra való felkészülésbe. Ha azonban nem tudsz odaérni időben, jobb, ha utána már nem zavarod a részvevőket. Minden rituálénak van szervezője, vezetője - ha már előre tudod, hogy késéssel érkezel, a legjobb megkérdezni őt/őket, mennyiben zavarná-e a későn érkezés a programot.

Ne hozz magaddal sem kisgyereket, sem állatot!

Egyszerű gyakorlati indokból, és tapasztalat alapján, mind a részvevőknek, mind a szertartás vezetőinek sokkal jobb, ha nem vonja el semmi a figyelmüket. Gyerekek esetén nincs korhatár, de a gyerek akkor vehet részt a publikus rítuson, ha már elég érett ahhoz, hogy nyugodtan és fegyelmezetten, csendben kibírjon állva egy órát, SŐT, esetleg élvezze is a szertartást. Ha olyan gyereket hozunk a körbe, aki még nem kész erre, az nemcsak a csoportot és a rituálét zavarja, de a gyerek is azt tanulja meg belőle, hogy rituálén részt venni azt jelenti, az ő személye ott nem kívánatos, és kínos mindenki számára. Ezt jobb elkerülni és kivárni a megfelelően érett kort.

Állatok esetén érdemes gondolni arra, hogy lehetnek állatszőrre allergiások a körben - nem tudhatjuk előre, ki fog részt venni. Ha az állat mozog, el is vonja a körben állók figyelmét a rítusról; arra kényszeríteni pedig, hogy nyugodtan és észrevétlenül maradjon ilyen hosszú ideig egy helyben, nem feltétlenül a legjobb neki.

Kapcsold ki a mobiltelefont!

Gondolom, nem szükséges részleznem, mennyire megzavar bármilyen vallásos rendezvényt a telefon csörgése. Elektronikus kütyüket amúgy sem tanácsos behozni a körbe, mert az ott felkeltett energiák gyakran megbolondítják őket. Még a karórát is jobb kívül hagyni.

Szólj előre étel- vagy italallergiáról!

A rituálé során a részvevők általában isznak egy-egy korty bort. Amennyiben ez gondot jelent - egészségügyi vagy bármely más szempontból -, szólj előre a rituálé szervezőjének/vezetőjének, ha lehet, még akkor, amikor jelentkezel. Így akár az is megoldható, hogy gyümölcslevet vagy vizet kapj. A szertartás során süteményt is kap mindenki, ezért hasonló szabály vonatkozik a gluténérzékenyekre. A sütemény tejterméket nem tartalmaz.

Vegyél részt a rítuson!

Vannak olyan csoportok, akik megengedik a kívül ácsorgó nézőket, vannak, akik nem. A Berkano annak a híve, hogy ha valaki szeretne egy rituálén részt venni, akkor tegye azt teljes szívvel és lélekkel, a körön belül állva, átadva magát a szertartás élményének. A Wicca vallásgyakorlata nem cirkuszi show, amit meg lehet nézni popcornt ropogtatva - ez egy sprituális átlényegülés, az Istenekkel való találkozás. Az elvi nézőpont mellől a gyakorlati sem hiányzik, hiszen a körön belül állókat nem kicsit zavarhatja a bámészkodás. Ha tehát csak nézni szeretnéd a szertartást, akkor ne gyere el Berkano rendezvényekre, nem ez a csoport való neked.

Nem Wicca vallásúként is beállhatsz a körbe!

Míg a Wiccán belül általában szó sem lehet arról, hogy bárki kívülálló részt vegyen egy zárt rituálén, a publikus szertartásoknak pontosan az a célja, hogy mindenki részt vehessen rajta, aki szeretné megtapasztalni ezt az élményt, vallásától függetlenül.

Viselkedj tisztelettudóan a szertartás közben!

Az ember azt gondolná, ez evidens, de sajnos nem az, magam is láttam erre több példát. Tehát fontos leírnom, hogy beszélgetés, vihorászás éppúgy nem illő része a körnek, mint a köpködés, a rágózás, a cigizés, és egyéb hasonló mutatványok. Gondoljunk arra, hogy a Wicca kör szent hely a Wicca vallás követői számára - olyan hely, ahol találkoznak az Isteni Párral. Nem kell a rituálé közben olyan merev vigyázzban állni, mint a cövek, de azért gondoljunk arra, hogy hol vagyunk és miért vagyunk ott.

Fotózás, kamerázás nem megengedett!

A rituálé közben szigorúan tilos mindenféle kép- vagy hanganyag rögzítése. Utána általában szabad fotózni, ennek részleteit kérdezd meg a szervezőktől. Gyakori az, hogy miután eltávolították az oltárról az esetleges, nem nyilvánosság szeme elé szánt eszközöket, megengedik, hogy lefotózd az oltárt. Az is előfordul, hogy a rituálé részvevői visszaállnak a körbe, akár még úgy is tesznek, mintha valamilyen rituálé folyna, a kép kedvéért. Nyugodtan kérd meg őket, ha szeretnéd.

Ne fogd meg a rituális eszközöket!

Előfordulhat, hogy nyilvános rituálé esetén is avatott eszközökkel dolgoznak a Wiccák. Ezért, amennyiben szeretnéd megnézni valamelyiket, előbb kérj engedélyt a szertartás vezetőjétől vagy az eszköz tulajdonosától, bizonyára szívesen megmutatja, és majd ő eldönti, hogy a kezedbe adja-e azt. Nyilván nem arról van szó, hogy "összepiszkolod" az eszközt az energiáddal. Az eszközavatás fontos lényege, hogy az adott eszközt és gazdájának energiáit harmóniába hozza - ezt a harmóniát megbontja egy idegen, harmadik, másféle energia jelenléte, ezért nem szabad fogdosni más ember avatott eszközeit.

Ne lépd át a kört!

Bár a Wicca szent helyet nem veszik körül falak, de a vallás hívei mégis különleges módon kijelölt, rituális térnek gondolják azt, mely körvonalának megszakítása nemcsak tiszteletlenség, de a rítus energiáit is megzavarja. Természetesen mindig előfordulhat, hogy valaki nem bírja az állást, vagy rosszul lesz. Ha tudod magadról, hogy ilyen vagy, és nem megy az ácsorgás, vigyél magaddal egy kispárnát a körbe. Nem gond, ha a rituálé közben leülsz, mert rosszul érzed magad, de szeretnél a körben maradni. Nagyobb gond lenne, ha egyszer csak összeesnél.

A másik megoldás az, hogy általában minden rituálénak van egy Kapuőre, aki pontosan hasonló esetekben való segítségnyújtásra van kijelölve. A rituálé vezetői minden szertartás előtt kijelölik, ki lesz az, aki segít, ha szükség van rá. Ha rosszul vagy, annyi a dolgod, hogy ints ennek a személynek, ő odajön és segít Téged a megfelelő módon, a rituálé megzavarása és a kör megszakítása nélkül kijuttatni a körből, ahol levegőt kapsz és leülhetsz.

Nem ciki nem ismerni a szöveget!

Tapasztalhatod, amennyiben Berkano nyílt rituálén először veszel részt, hogy bizonyos szövegeket együtt mondanak az emberek, vagy dalokat együtt énekelnek, s még olyanok is csatlakoznak, akikről úgy tudtad, nem a Berkano tradícióhoz tartoznak, esetleg nem is Wiccák. Sok olyan barátunk van, aki már többször együtt ünnepelt velük, és megtanulta ezeket a szövegeket. Ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek kívülről kell fújnia őket, és ez nem elvárt tőled sem.

Várd ki a rituálé végét!

Egy szertartás általában kb. egy óráig tart. Amennyiben tudod, hogy előbb kell elmenned, inkább ne állj be a körbe, majd máskor, amikor teljes odafigyeléssel végig részt tudsz venni. Ha váratlanul jön közbe valami, amiről esetleg csak utolsó pillanatban szereztél tudomást, a legjobb egyeztetni a szervezőkkel, mi lenne a legcélszerűbb az adott helyzetben.

Kérdezz bátran!

Akár a rituálé előtt, de még inkább utána, nyugodtan kérdezd meg a jelenlévő Wiccákat mindarról, ami csak érdekes, vagy esetleg valamiről, amit a szertartás közben tapasztaltál, láttál, és nem érted. A publikus rituálék célja az ismeretterjesztés is, azért vagyunk ott, hogy segítsünk neked.

Legyetek áldottak!