Saddie: Az Esbatok köreSokan tudják, hogy a Wiccák teliholdünnepeket tartanak, de kevesen gondolnak bele, hogy ezen holdünnepeknek ugyanúgy időszaki jellegzetességei vannak, mint a Sabbatoknak. A nyolcvanas években Peter Larkworthy írt cikket a holdakról és azok ősi neveiről, s ezen cikk alapján hozta lérte Merlin Sythove a holdnaptár oly sokak által jelenleg használt verzióját. Magyar nyelven azonban még nem jelent meg összefoglalás erről a rendszerről.

Kérjük az olvasót, ne feledje, az elnevezések ősiek. A természetközeli ember életének kihívásait, eseményeit idézi egy olyan korból, mikor a hideg ellen a kandallóban lángoló fatuskók adtak csak védelmet; mikor a természet ajándékai, a termés és az állatok biztosították a megélhetést a tél során. Azt is kihangsúlyoznánk, hogy hold aktuális elnevezéséhez kapcsolódó hónap csak nagyjából stimmel. Ennek szellemében íme hát az évkör a Hold szempontjából:

Január: Hóhold (Snow Moon) ideje. A hó határoz meg ilyenkor szinte mindent - ha túl sok van belőle, nem tudunk kimozdulni, ha kevés, a földben rejtező növények, magvak elfagyhatnak, elpusztulhatnak.


Február 1 Imbolc, a télűzés ünnepe.


Február: Halálhold (Death Moon). Az élelem nagy része elfogyott. Az éhezés és a hideg következtében először a gyengék, majd sorban az erősebbek is feladják a küzdelmet, ha nem jön a megváltó meleg idő.


Március: Ébredőhold (Awakening Moon). Hirtelen világosabbak lesznek a reggelek, a meleg szinte egyik napról a másikra köszönt be. A természet ennek hatására ébredezni kezd.


Március 21 Ostara, a tojások és nyulak tavaszünnepe.


Április: Fűhold (Grass Moon). A kizöldült fű friss táplálék az álatoknak. A tavasz mindent áthat.


Május 1 Beltane, a szerelem, a párválasztás ünnepe.


Május: Vetéshold (Planting Moon, eredetileg Corn Planting Moon). A zöldségeket, a gabonát vetjük el május elején.


Június: Rózsahold (Rose Moon) a szerelem, a mély kapcsolatok időszaka.


Június 21 Litha, a Tűz, a leghosszabb nap ünnepe.


Július: Villámhold (Lightning Moon). Ezen időszakban gyakorta tapasztalhatók elektromos viharok. A zúzódás-színű felhőkben felvillanó villámok és a mennydörgés az istenek harcához hasonlatos.


Augusztus 1 Lughnasad, az aratás, az új kenyér ünnepe.Augusztus: Aratáshold (Harvest Moon). A gabona után a szőlő az alma, az őszi gyümölcsök betakarítása jön. A lekvárok, befőttek a vitamint, a bor és pálinka a meleget és jókedvet biztosítja majd a télen.


Szeptember: Vadászhold (Hunters' Moon). A készletek vadhússal egészülnek ki, a szarvasbőgés ideje ez.


Szeptember 21 Mabon, az őszi napforduló és a bor ünnepe.


Október: Vérhold (Blood Moon). Közelítünk az év végéhez. Samhain nevének feltehetőleg köze van a "slacht", "slaughter" szavakhoz. Ilyenkor vágják le azon állatokat, amelyek nem a szaporulathoz kellenek, s ezek halála biztosítja, hogy az élők élhessenek télen.November 1 Samhain, az Újév ünnepe, mikor a világok kapui megnyílnak.


November: Fahold (Tree Moon). A legfontosabb változás, hogy az elsárgult falevelek lehullanak, ilyenkor gyűjt tüzifát a természeti nép.December: Hosszú Éj Holdja (Long Night Moon). Litha közelében járunk, ezen szent éjszakán van velünk leghosszabb ideig Úrnőnk.


December 21 Yule, a leghosszabb éj, az Újjászülető Fény Ígéretének ünnepe.


Különleges szerepet kap az évkörben Jéghold (Ice Moon). Ha december és január során összesen három telihold van, a középső Jéghold.
A honlapon található, esetlegesen Internetről származó anyagokért csoportunk felelősséget nem vállal.
Az Árnyak újság a Berkano Wicca Tradíció belső kiadványa, a benne található cikkek, írások a szerzők és a Tradíció szellemi tulajdonát képezik,
felhasználásuk a jogtulajdonosok írásos engedélye nélkül minden formában tilos.

Powered by nettarhely.hu