Osara: A cimaruta bűbájA Cimaruta (ejtsd csimarúta), vagy Cima di Ruta ősi, itáliai védelmező bűbáj. A szó jelentése "a ruta ága".

Nézzük először, milyen szerepe is van a ruta növénynek a népi mágiában. A középkorban szerte Európában ajtók és ablakok fölé akasztották, hogy távol tartsa a gonosz szellemeket. Úgy vélték, megvéd a járványok ellen, és gyakran a padlódeszkákat is friss rutával dörzsölték át, hogy távoltartsák a bolhákat. A korai keresztények a "Kegyelem Növényé"-nek hívták, ördögűzések és mise bemutatása előtt füstölték. A mohamedánok úgy tartják, a ruta az egyetlen növény, melyet Mohammed próféta megáldott.

Itáliában Mars római templomai körül széles rutaágyások terebélyesedtek, mivel úgy gondolták, ez a növény szent a harcias istenség számára. Vasból készült tárgyak tisztítására használták - a vas pedig Mars féme. Egyúttal Diana és Aradia szent növényeként is számontartották. Régen épp ezért csecsemők mellkasára is helyeztek Cimarutát, ezzel kérve Dianát, hogy védelmezze a gyermeket. Az ókori görögök úgy gondolták, hogy a ruta fokozza a szexuális vágyat, ugyanakkor azonban Dioszküridész megemlítette, hogy a borban elkevert kerti ruta magja terméketlenséget okozhat a férfiaknál.

A rutát néhol "boszorkányméreg" néven is ismerték, mivel az emberek rutacsokrokat hordtak maguknál a boszorkányok elleni védelmül. Óvatosan kell azonban bánni vele, érintésre csúnya kiütéseket okozhat.

A régi magyar néphagyományok is említik a rutát. A menyaszony fejdíszére és cipőjébe egyes helyeken például keresztesrutát tettek, hogy távol tartsák tole a boszorkányokat. Fenyőkúton ijedtség ellen összezúzták leveles szárát, és megtört szegfűborssal, cickafarkkal együtt vízbe töltve megitták.

Napjainkban úgy tartják, hogy a ruta segíti a második látás kialakulását, talán azért is, mert évszázadok óta ismerik azt a hatását, hogy enyhíti a fáradt szemek feszülő, égeto érzését. Az itáliai, reneszánsz festőkrol feljegyezték, hogy rendszeresen fogyasztottak rutát, hogy javítsák látásukat. Bock füveskönyvében hallásjavító növényként szerepel. Még egy érdekesség: a frissen tört ruta szagától irtóznak a macskák, és messze menekülnek tole, ezért a nagyobb ókori városokban, ahol a macskák szaporasága komoly gondokat okozott, a rutát használták távoltartásukra. Bizonyára ennek is köze van a boszorkányűző hatáshoz, melyet tulajdonítottak neki.

Ezek után nézzük magát a Cimaruta bubájt, e réges régi itáliai boszorkányvarázst. A hagyományos Cimaruta ezüstből készül, kétoldalú, és rutaágak formájára mintázzák. A legtradicionálisabb Cimaruták három ágat tartalmaznak, szimbolizálva Diana istennő hármas aspektusát. Minden ág vége rügyben végződik, melyre mágikusnak gondolt tárgyakat, okkult szimbólumokat erősítenek. A legfontosabb szimbólumok a hold (Diana), a kulcs (Hekaté) és a kígyó (Proserpina).

A Cimaruta fajták tájegységtől függően is változtak. R.T. Gunther egy igen hosszú, 1905-ben íródott cikkében, mely a Folklore Quarterly Review újságban jelent meg, számos Cimaruta-félét sorol fel. A leggyakoribb egyéb függelékek: rózsa, pálcát vagy kardot tartó kéz, tőr, lángoló szív, bagoly, verbéna virága, szarv, delfin, hal, horog, kakas és varjú. Gunther azt írja, hogy a Cimaruta egyértelműen a pogány hitvilág része, és Artemis, Diana istennokkel párosítja. Úgy vélte, hogy a Cimaruta nem egy darab bűbáj, sokkal inkább egyfajta kompozíció, több bűbáj összefoglalására.Egy másik megközelítés olvasható Gunter kortárs néprajzkutatójának, Frederick Elworthy-nek a The Evil Eye (A szemmelverés) című könyvében. Elworthy úgy véli, hogy a cimaruta rutaágakból készült amulettekbol fejlődött ki, melyet az ősi etruszkok használtak, és szerinte az egyik legrégebbi, népi bűbáj volt. Megerősítette azt az elképzelést, hogy a hagyományos Cimaruta három ággal rendelkezik. A kulcs szimbólumát Dianához és Jana istennőhöz, a kapu őrzőjéhez, Janus női pártjához társította. (Nápolyi dialektusban a "janara" szó jelentése boszorkány - az olasz "strega"). Úgy vélte, hogy a kakasfej is megjelenik a hagyományos Cimarután, mely az éberség, elővigyázatosság szimbóluma. A kakas, írta Elworthy, a "figyelő őrző". A szintén gyakran megjelenő tőr Diana Venetrix tőre, a hal a kapcsolatot jelképezi Diana-Proserpinával (delfin).

Raven Grimassi, az olasz boszorkányhagyományok kutatója és neves művelője azt is írja róla, hogy mielőtt széles körben elterjedt, egyedül a boszorkányok hordták azon célból, hogy a kultusz követői megismerjék egymást. A Cimaruta ma is az Ősi Vallás szimbóluma.

A honlapon található, esetlegesen Internetről származó anyagokért csoportunk felelősséget nem vállal.
Az Árnyak újság a Berkano Wicca Tradíció belső kiadványa, a benne található cikkek, írások a szerzők és a Tradíció szellemi tulajdonát képezik,
felhasználásuk a jogtulajdonosok írásos engedélye nélkül minden formában tilos.

Powered by nettarhely.hu