Daeva-Lunara: A Boscastle-i BoszorkánymúzeumAz angliai Cornwall megyében található Boscastle-i Boszorkánymúzeum a világ legnagyobb, boszorkánysággal foglalkozó kollekciójával rendelkezik.

A múzeum alapitója, Cecil Williamson érdeklődése a boszorkányság és mágia iránt még gyermekként kezdődött, North Bovey faluban, ahol összebarátkozott a helyi boszorkánnyal, miután megvédte az idős asszonyt egy csoportnyi paraszttól, akik azzal gyanúsitották a boszorkányt, hogy megbabonázta a jószágaikat. Felnőve az afrikai boszorkánydoktorok csodatetteit tanulmányozta, miközben egy dohányültetvényen dolgozott Rhodesiában. A harmincas években visszakerült Angliába, de érdeklődése mit sem csökkent a boszorkányok iránt, és végül annyi tárgyi anyagot sikerült összegyűjtenie, hogy nekifogott megvalósitani régi álmát: egy boszorkánymúzeum megnyitását.

Williamson először Stratford-Upon-Avonban akarta berendezni a kiállitást, a feldühödött helyi lakosok azonban elkergették a városból. Ezután végül is a Man szigeten nyitotta meg először kapuit, Castletown-ban, 1951-ben. Mr. Williamson itt találkozott Gerard Gardnerrel, a mai modern Wicca atyjával. Egy darabig együtt kezelték a múzeum anyagát, és számos, Wiccához fűződő tárgy is bekerült a győjteménybe. Gardner ""Benntlakó Boszorkányként" sokáig ott is élt a múzeumban. Végül azonban összekülönböztek azon, milyen irányba is kellene a múzeumnak tovább fejlődnie, és 1954-ben szétváltak útjaik.

Williamson eladta az épületet Gardnernek jónéhány kiállitási darabbal együtt, és Windsorba költözött. Ez azonban azzal végződött, hogy Williamsont két, szürke öltönyös férfi "a királyi család nevében meggyőzte" arról, hogy jobban teszi, ha távozik. Ezután a múzeum 10 évet töltött különböző helyeken, szerte az országban. Bourton-on-the-waterben néhány helyi lakos hirtelen halála után azzal vádolták meg Williamsont, hogy elátkozza mindazokat, akiknek nem tetszik a múzeuma. A helyi sajtótól számos támadás érte, sőt, a helyi plébános is misét tartott, melyben kárhoztatta a "gonoszt, aki a faluba jött", a múzeumot felgyújtották, és döglött macskákat akasztottak fel körülötte a fák ágaira.

1961-ben a múzeum végül Boscastle-be költözött, és azóta is ott található. Hatalmas gyűjteménye számos, hagyományos boszorkánysággal foglalkozó kiállitási darabot tartalmaz, többek között talizmánokat, amuletteket és egyéb mágikus tárgyakat. Értékük felbecsülhetetlen, és a múzeum meglátogatása szinte kötelező mindazok számára, akik az angol népi mágia és a boszorkányság osi hagyományai iránt érdeklődnek. A mai modern boszorkányság témakörében szintén kiemelkedő a gyűjtemény, és a Wicca számos "nagy nevének" mágikus tárgyai is otthont kaptak benne.

A múzeumot jelenlegi igazgatója, Graham King üzemelteti, aki 1996. Samhainján, éjfélkor vásárolta meg azt Williamsontól. Cecil Williamson 90 éves korában, 1999-ben halt meg.
A honlapon található, esetlegesen Internetről származó anyagokért csoportunk felelősséget nem vállal.
Az Árnyak újság a Berkano Wicca Tradíció belső kiadványa, a benne található cikkek, írások a szerzők és a Tradíció szellemi tulajdonát képezik,
felhasználásuk a jogtulajdonosok írásos engedélye nélkül minden formában tilos.

Powered by nettarhely.hu