Daeva-Lunara: A Boscastle-i Boszorkánymúzeum

A cikkek felhasználása bármilyen formában csak a szerzõ és a Berkano honlap, mint forrás megjelölésével lehetséges!

Az angliai Cornwall megyében található Boscastle-i Boszorkánymúzeum a világ legnagyobb, boszorkánysággal foglalkozó kollekciójával rendelkezik.

A múzeum alapítója, Cecil Williamson érdeklõdése a boszorkányság és mágia iránt még gyermekként kezdõdött, North Bovey faluban, ahol összebarátkozott a helyi boszorkánnyal, miután megvédte az idõs asszonyt egy csoportnyi paraszttól, akik azzal gyanúsitották a boszorkányt, hogy megbabonázta a jószágaikat. Felnõve az afrikai boszorkánydoktorok csodatetteit tanulmányozta, miközben egy dohányültetvényen dolgozott Rhodesiában. A harmincas években visszakerült Angliába, de érdeklõdése mit sem csökkent a boszorkányok iránt, és végül annyi tárgyi anyagot sikerült összegyûjtenie, hogy nekifogott megvalósitani régi álmát: egy boszorkánymúzeum megnyitását.

Williamson elõször Stratford-Upon-Avonban akarta berendezni a kiállitást, a feldühödött helyi lakosok azonban elkergették a városból. Ezután végül is a Man szigeten nyitotta meg elõször kapuit, Castletown-ban, 1951-ben. Mr. Williamson itt találkozott Gerard Gardnerrel, a mai modern Wicca atyjával. Egy darabig együtt kezelték a múzeum anyagát, és számos, Wiccához fûzõdõ tárgy is bekerült a gyõjteménybe. Gardner "Benntlakó Boszorkányként" sokáig ott is élt a múzeumban. Végül azonban összekülönböztek azon, milyen irányba is kellene a múzeumnak tovább fejlõdnie, és 1954-ben szétváltak útjaik.

Williamson eladta az épületet Gardnernek jónéhány kiállítási darabbal együtt, és Windsorba költözött. Ez azonban azzal végzõdött, hogy Williamsont két, szürke öltönyös férfi "a királyi család nevében meggyõzte" arról, hogy jobban teszi, ha távozik. Ezután a múzeum 10 évet töltött különbözõ helyeken, szerte az országban. Bourton-on-the-waterben néhány helyi lakos hirtelen halála után azzal vádolták meg Williamsont, hogy elátkozza mindazokat, akiknek nem tetszik a múzeuma. A helyi sajtótól számos támadás érte, sõt, a helyi plébános is misét tartott, melyben kárhoztatta a "gonoszt, aki a faluba jött", a múzeumot felgyújtották, és döglött macskákat akasztottak fel körülötte a fák ágaira.

1961-ben a múzeum végül Boscastle-be költözött, és azóta is ott található. Hatalmas gyûjteménye számos, hagyományos boszorkánysággal foglalkozó kiállítási darabot tartalmaz, többek között talizmánokat, amuletteket és egyéb mágikus tárgyakat. Értékük felbecsülhetetlen, és a múzeum meglátogatása szinte kötelezõ mindazok számára, akik az angol népi mágia és a boszorkányság õsi hagyományai iránt érdeklõdnek. A mai modern boszorkányság témakörében szintén kiemelkedõ a gyûjtemény, és a Wicca számos "nagy nevének" mágikus tárgyai is otthont kaptak benne.

A múzeumot jelenlegi igazgatója, Graham King üzemelteti, aki 1996. Samhainján, éjfélkor vásárolta meg azt Williamsontól. Cecil Williamson 90 éves korában, 1999-ben halt meg.