ElőszóHa megkérdezzük a legtöbb embert, mi a Wicca, ha egyáltalán hallott róla, elsőnek feltehetőleg a boszorkányságról fog beszélni, majd olyan írókat emleget, mint Scott Cunningham és Silver Ravenwolf, végül, ha jól informált, eszébe jut valami Gardner, aki állítólag ezt az egészet valahogy a köztudatba hozta.

Szomorú a dolgok ezen állása. Gerald Gardner alkotta meg a Wicca jelenlegi formáját és minden irányzat a Gardnerianizmusból meríti az alapjait. Érdemes hát foglalkozni az eredeti Wiccával, mert ez egy gyönyörű vallás, ugyanakkor semmi köze nincs ahhoz, amit a szép, színes, de főleg drága amerikai könyvek fordításaiban olvashatunk. Oszlassuk el a hamis információk bűzös fellegét!

Az egyik első hamis dolog az "önavatás". A Wicca vallásban az avatásnak több funkciója van.
a.) Önmagunk elkötelezése az isteneknek
b.) Magasabb energiaszintre emeltetés
c.) Az első Misztérium megtapasztalása
d.) Befogadtatás a Családba (covenbe / tradícióba)
e.) Mindezek esküvel való megpecsételése
f.) Az Istenpár és a Hatalmasok által való elfogadás

Míg egy ember teljesen magától képes az a.-ra, nem tudja magát magasabb energiaszintre emelni, mint ahol van; nem tud átadni magának olyan Misztériumot, amellyel nem rendelkezik és nincs joga befogadni magát más családjába. Az eskü szavai fontosak, mert ezek kapcsolják össze az avatottat az avatottal a világon mindenhol. Nem vitatom, hogy az Istenpárral és a Hatalmasokkal ki tud alakulni egy bizonyos kapcsolat, de ettől még nem válik avatottá az ember. Félreértés ne essék, az Önfelajánlás nagyon szép és nemes dolog, de nem azonos az avatással; tessék felvállalni, hogy önfelajánlásról van szó.

Egy másik gyakori hiba összekeverni a covent és a tanulókört. Elég rendszeresen jelenik meg egyik-másik ezoterikus fórumon egy-egy újabb fiatal, lelkes leányzó, aki meghirdeti, hogy ő bizony feltalálta a spanyol viaszt, hierarchiamentes covent akar indítani.

Egy coven mágikus család. A coven lényegéhez tartozik, hogy egy Fopapnő és egy Főpap közösen vezeti. Ők tudásuknál fogva váltak ezen rang birtokosává, ezért rájuk hárul a coven tagjainak tanításának feladata, de nem csak ez. Kötelesek coventagjaikat segíteni vallásukat a mindennapokba átvinni, megnyilvánítani; kötelesek coventagjaikat óvni, mint a saját gyermekeiket - hiszen az avatás által valóban mágikus értelemben a szüleikké válnak. Ahogy egy családban is, egy covenen belül is felnőnek a gyerekek, majd kirepülnek a családi fészekből, hogy saját családot alapítsanak. Tanulmányaik végeztével létrehozhatják saját covenjeiket, ahol ők rendelkeznek egy spirituális felőott minden felelősségével.

Félreértés ne essék. Nagyon szép és nagyon hasznos dolog összeülni és közösen könyveket bújni, egymás jegyzeteit átnézni, együtt elmélkedni a mágiáról; de igen kevés a Főpapnői címhez az, hogy "de én találtam ki, hogy jöjjünk össze", és egy ilyen csoport tagjait az elhatározáson kívül semmi nem köti össze. Semmi baj, csak tessék az ilyet tanulócsoportnak hívni.

A harmadik hamis információ az Árnyak Könyvével kapcsolatban kering. Siralmas, amikor ilyesmit kell olvasni: "Ma már a legtöbb boszorkány saját varázskönyvet készít magának, ez lesz az Árnyak Könyve. Nem más ez, mint egy üres füzet, amelybe beleírnak mindent, amiről úgy gondolják, hogy boszorkányként hasznos lehet számukra. Nyiss mielőbb egy ilyen varázskönyvet. Bármiféle füzet megteszi, csak legyen benne elég hely, mert lesz mit beleírnod."

Miről az előző idézet beszél, az egy mágikus napló, jegyzetfüzet. Tény, hogy nincs egy Igazi Végső Árnyak Könyve, de az ÁK jóval több, mint néhány kétes forrásból kimásolt varázslatocska gyűjteménye. Egy valódi ÁK a hagyományt hordozza. Bizonyos keretek közt ugyanis ugyanazon dolgok vannak benne - rituálék, gondolatok, módszerek, melyek Gardneren keresztül öröklődtek hozzánk.

Teljesen természetes, hogy ezen írások titkosak, hiszen ezek kötik össze rituálisan az egyes csoportok tagjait - a közös rituálémenet, a "titkos családi receptek", amelyektől egyéni ízt kap az egész.

Az Interneten azonban fellelhető egy olyan gyűjtemény, melyben a valódi ÁK szövegeihez hangulatban nagyon hasonló írások találhatók. Olyan szövegek, melyek különböző, valódi Wiccák által publikált könyvekből lettek összeszedve, s publikus példák. Ezen szövegekből szemezgetek a továbbiakban. Legyen a továbbiakban ez az etalon, lévén ez a legközelebb, ahova egy avatatlan kerülhet a Hagyományhoz. Ez a Publikus Árnyak Könyve.

Saddie LaMort

VisszaA honlapon található, esetlegesen Internetről származó anyagokért csoportunk felelősséget nem vállal.
Az Árnyak újság a Berkano Wicca Tradíció belső kiadványa, a benne található cikkek, írások a szerzők és a Tradíció szellemi tulajdonát képezik,
felhasználásuk a jogtulajdonosok írásos engedélye nélkül minden formában tilos.

Powered by nettarhely.hu